Публикация

Захранване на бебето без грешки

Захранване на бебето без грешки

Храненето е общуване, то не бива да става на сила, смята педиатърът д-р Антоанета Антонова


 

- Д-р Антонова, кои са най-честите грешки, които допускат родителите, когато захранват децата си?
Една от най-често срещаните грешки е, когато родителите, по съвет на баби и дядовци, близки, дават сок на бебето твърде рано - от 2-ия месец, както се е практикувало преди. Късното захранване, много след 6-ия месец, също е неправилно – майката има много кърма и смята, че млякото й е най-хранителното. Това е така, но до определен период. През седмия-осмия месец е изключително трудно да се започне въвеждането на храна. Бебето е станало толкова пристрастено към майчината гърда, че то не иска да ядат нищо друго, освен млякото на мама – и на двамата им е приятно, храната е навсякъде с тях - топла, вкусна.

Друга грешка – на родителите им е казано, че на обедното хранене детето трябва да изяде около 110-120 грама пюре. Затова те настояват, със зъби и нокти, разсейвайки го с играчки, правeйки се на клоуни, да го натъпчат. Няма такова нещо – детето яде толкова, колкото иска. Ако има трудност при храненето, ако то е хапнало на обяд само 20-30 грама, на следобедното храненe преди кърменето пак може да му се даде от същото пюре.

В храната на детето, което не е навършило годинка, не бива да се добавя сол и захар. Добре е да не се възпитава у децата вкусът към сладкото.

Не препоръчвам между храненията да се дава зрънчо, солети. Когато детето е консумирало много от тях в парка, естествено, че няма да иска да яде след това пюрето, което му се предлага за обяд например. И родителите после неправилно си мислят, че детето им е злоядо.

- Преди години масова практика беше биберонът залъгалка на бебето да се потапя в мед. Какво е вашето мнение по въпроса? 
Това не трябва да се прави. Разваля зъбите, опасността от развитие на ботулизъм е изключително голяма. Мед може да се даде най-рано след като детето е навършило годинка, при положение, че в семейството няма предразположеност към алергични заболявания.

 - На новородените, които се кърмят изцяло, трябва ли да се дава вода?
До периода на захранване не се препоръчва даването на вода, освен ако детето не е родено през летния период. Когато навън е горещо, е добре да му се предлага по мъничко между отделните хранения. Ако има нужда, то ще пие. След хранене също може да му се даде една-две глътки за изплакване на устата, за да се избегне образуването на гъбички.

Когато детето започне да се захранва обаче, то има нужда от повече вода. Между отделните хранения вече трябва да му се предлага и течност. Някои родители дават на детето да пийне водичка след като то е изяло няколко хапки храна. Това е изключително погрешно, тъй като така се разреждат храносмилателните сокове. Те тъкмо са започнали да се отделят с постъпването на първите няколко лъжички храна, водата ги разрежда, смилането не се осъществява напълно и след това възникват стомашни проблеми.

- Споделяте ли мнението, че до една година млякото е основна храна на бебето, а всичко останало служи за запознаване с новите вкусове, консистенции?
Не споделям това мнение. Млякото е изключително важно, но не е достатъчно. Препоръчвам да се кърми - до година, година и половина, докато има кърма. Някои майки кърмят и до повече. В практиката ми има детенце на 5 години, което още се кърми. Присъствала съм на не особено красиви сцени при такова кърмене. Трябва да има граница, до която да се спре.

Не одобрявам и т.нар. „фингър фуудс“ – храната, която детето може да хване с пръсти, я изяжда. Всичко останало си го набавя от кърмата. Получава се пълна каша. Майката разбира, че кърмата й е намаляла, променила се е по състав и не може да задоволи хранителните нужди на бебето. В същото време това, което то успява да изяде с пръстите си, не може да го нахрани. Резултатът е, че детето иска да стои само на гърдата, защото е гладно. 

- Кои храни не бива да се дават преди детето да е навършило годинка?
Шоколад и какао, прясно мляко, мед, белтък на яйце, ядки, част от рибните продукти – миди, скариди, акула, риба тон. Споменах вече, че не бива да се добавят допълнително сол и захар.

- Няколко думи и за нощното хранене.
Добре е децата нощем да не се хранят. Но има период в развитието им, в който те изпадат в нощна хипогликемия, кръвната им захар спада, те изпитват неистово чувство на глад и искат да хапнат нещо между вечерята и закуската.

На такива деца трябва да се предлага за вечеря зеленчуково пюре или постна манджа, които са по-засищащи от едно мляко например, имат по-голяма калорийна стойност. На пазара се предлагат нощни супи и каши за деца. Ако въпреки всичко децата продължават да се будят през нощата и да искат да си хапнат тогава, може да се даде кърма или адаптирано мляко. Ще трябва да се изживее този период, който обикновено преминава за месец-два, понякога и за по-малко.

- Каква препоръка бихте отправили към родителите?
Храненето е общуване, възможност да се изрази любовта между майката и детето. По никакъв начин то не трябва да става на сила. Затова препоръчвам захранването да започне, когато бебето може да седи, да държи главата си изправена. Най-добре е детето да бъде оставено да се разположи удобно в столче. Докато майка му го храни, е хубаво да му говори, да му обяснява каква храна точно му дава, защо му я дава, как то ще порасне. Да комуникира с него с очи, да му показва обичта си. Това създава положителна емоция към храненето и много улеснява периода на захранването.

Интервю на Татяна Вълкова
 
 

Прочетете още:
 "Откога започва захранването на бебето?"
"Захранване на бебето – кога се въвеждат месото, киселото мляко и храните с глутен?"

Коментари