Публикация

Подовото отопление и горещите вани пречат при разширени вени през зимата

Подовото отопление и горещите вани пречат при разширени вени през зимата

Наддаването на тегло и носенето на обувки с токчета също натоварват краката и водят до подуване и болка


Макар че зимата е студено, много хора, страдащи от разширени вени, се оплакват, че всъщност тогава се чувстват по-зле. Има различни причини за това, обяснява д-р Дейвид Уест, интервенционален радиолог във веригата клиники за лечение на варикозни вени  Veincentre във Великобритания.

Ето най-честите причини за проблеми с вените през зимата:

Горещи вани  и сауна

Да се потопиш в гореща вана в студената зимна вечер или да се отпуснеш в сауната звучи страхотно. В действителност обаче топлината води до разширяване на вените, като така организмът се опитва да разпространи топлината подобно на радиатор. В резултат на това ще чувствате краката си по-уморени, болезнени и натежали, може да се появи и сърбеж.

Наддаването на тегло в зимните месеци

Наддаването на теглото е често слещано по време на месеците с много празници, тъй като се глезим с вкусни неща на трапезата. Страда обаче не само талията. Допълнителното тегло означава, че краката са подложени на по-голям стрес да изпомпват кръвта обратно нагоре към сърцето ви.   

Подово отопление

Известно е, че топлината през летните месеци може да предизвика възпаления на варикозните вени. През зимата обаче същият ефект може да имат подовото отопление или прекалено надутото парно отопление в дома.

Опитът на 55-годишната зъболекарка Изабел Грейнджър-Коит от Лондон е достатъчно показателен. Миналата година тя наела ваканционна вила във Франция. Отоплението било подово и това изглеждало като допълнителен лукс към обзавеждането. „Беше ремонтирана с вкус фермерска къща с каменни подове навсякъде, а отоплението беше подово“, спомня си Изабел. Жената страда от разширени вени от години, но не предполагала, че подовото отопление може така да влоши състоянието й. Краката й постоянно се подували и били много болезнени. Изабел била принудено да ги облива със студена вода по два – три пъти на ден. Била доволна, когато най-накрая си тръгнали от вилата.

За да не се стига до възпаления през зимата, никога не засилвайте прекалено много отоплението вкъщи. Избягвайте също така помещения с подово отопление, които допълнително натоварват краката ви.

Лошо кръвообръщение заради студеното време

През зимата си стоим повече вкъщи, което значи, че правим по-малко физически усилия. А това се отразява зле на функционирането на вените, тъй като помпата, разположена в областта на прасеца, която изтласква обратно кръвта към сърцето, не функционира толкова добре. Това от своя страна означава, че кръвта се задържа в краката, разширява вените и причинява тежест и болка. Физическите упражнения правят кръвната помпа по-ефикасна и намаляват болезнените симптоми.

Високи токчета в сезона на партитата

Ако страдате от разширени вени, най-добре е да ограничите възможно най-много носенето на обувки с високи токчета. Те също затрудняват изтласкването на кръвта от прасеца нагоре и така отново се стига до задържане на кръв в краката.

Как да се справим с венозната болка

Избягвайте да стоите прави дълго време. Ако не ви причинява твърде голямо неудобство, продължете да обливате краката си с хладка вода преди лягане.

Повдигнете краката си поне за 15 минути всяка вечер, за да облекчите подуването и болката. Легнете или седнете с вдигнати крака. Това улеснява оттичането на кръвта от краката нагоре към сърцето, спира подуването на вените и облекчава чувството на тежест, болка или подуване на глезените. Носенето на ластични чорапи може да помогне за облекчаване на симптомите. Ако е топло, носете леки и свободни дрехи, които да не ви притискат.

Зимата е и най-доброто време да отидете на преглед при специалист и евентуално да се подложите на терапия, съветва д-р Дейвид Уест.

Източник: В. "Дейли мейл"


 



 

Коментари