Публикация

Безплатен ултразвуков скрининг на недоносени бебета в „Токуда“ 

Специалисти ще приемат деца до 1 годинка, преминали интензивно лечение


През цялата 2017 г. в болница „Токуда“ - София ще продължат да се извършват безплатни ултразвукови изследвания за рискови новородени и недоносени бебета. 

Изследванията включват ултразвуков скрининг на слуха, трансфонтанелна ехография и ехографско изследване на коремни органи. Прегледите са насочени към деца до 1-годишна възраст, лекувани след раждането си в интензивен сектор. Неонатолозите на „Токуда“ ще провеждат консултациите, както досега, всяка последна събота на месеца. 

Първите прегледи за годината са насрочени за 28 януари и 25 февруари. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928. 

Ултразвуковото изследване е напълно безвреден и щадящ метод, чрез който се осъществява бърза и надеждна профилактика на често срещани проблеми, особено при недоносени и рискови групи деца.

Превантивната програма, която сме заложили за следващата година, отново ще бъде с акцент върху към недоносени новородени и бебета, родени на термин, но преминали интензивна терапия след раждането си. Рисковете при тези деца, свързани с двигателното и нервно-психическо развитие, са по-високи, което изисква дългосрочно прецизно проследяване“, казва д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология на МБАЛ „Токуда“.

Тя препоръчва на родителите да не отлагат специализираните консултации и изследвания, тъй като възможностите за лечение при евентуални отклонения са много по-големи, ако се открият в ранна възраст. Според специалистите най-подходящият период за провеждане на този ултразвуков скрининг е до 6-ия месец за децата, родени на термин, и до 1-годишна възраст - за недоносените деца.

Коментари