Публикация

ПРЕЖДЕВРЕМЕНЕН ПУБЕРТЕТ

ПРЕЖДЕВРЕМЕНЕН ПУБЕРТЕТ

Кратка информация за признаците и лечението на преждевременния пубертет


Какво представлва преждевременният пубертет?

Пубертет е  периодът, през който се появяват и развиват  вторичните полови белези: гръдни жлези при момичетата, уголемяване на пениса и тестисите при момчетата, специфично за пола окосмяване.

Преждевременен пубертет  означава поява на вторичните полови белези преди 8-годишна възраст за момичетата и преди 9-години за момчетата. Установено е, че момичетата от афроамерикански и испански произход могат да навлязат в пубертета малко по-рано от момичетата от бялата раса. Също така при тях  вероятността  да развият преждевременен пубертет е по-голяма.

 

Какви са признаците на ранен пубертет?

При момичета: Прогресиращо развитие на гръдните жлези, ускоряване на растежа и ранна поява на  менструален цикъл (обикновено 2-3 години след началото на развитие на гръдните жлези).

При момчета: Уголемяване на тетисите и половия член, увеличаване на мускулната маса  окосмяване по мъжки тип, ускоряване на растежа, загрубяване (мутиране) на гласа.

 

Какви  са причините за ранен пубертет?

В повечето случаи на ранен пубертет това е само ускоряване на нормалните процеси -  „биологичният часовник върви по-бързо”. 

Понякога пубертетът може да започне по-рано поради някаква аномалия в хипофизната жлеза или в хипоталамуса (частта от мозъка, която контролира хипофизата). Тази форма на ранен пубертет се нарича централен преждевременен  пубертет.

В по-редки случаи  пубертетът започва по-рано, защото жлезите, които произвеждат полови хормони ( яйчниците при момичетата и тетисите при момчетата), сами започват да работят по- рано от нормалното. Това се нарича периферен преждевременен пубертет.

И при момчетата, и при момичетата малките жлези, разположени над бъбреците и наречени  надбъбречни или  адренални, могат да започнат да произвеждат слаби мъжки хомони, наречени адренални андрогени, в по-ранна възраст. Това води до поява на окосмяване на гениталиите, пубиса и под мишниците, и поява на остра миризма на потта преди детето да е навършило 8 години за момичетата и 9 години за момчетата. Това състояние се нарича преждевременно адренархе и не изисква лечение.

Изполването на естроген- или андрогенсъдържащи кремове или лекарства и хранителни добавки  също може да доведе до ранен пубертет.

 

Как се диагностицира преждевременният пубертет?

При преглед от специалит по повод съмнение за ранен пубертет освен преглед на детето и оценка на неговия растеж се назначават и други изследвания –  взема се на кръв за изследване на хипофизарните хормони, които контролират пубертета ( лутеинизиращ и фоликулостимулиращ  хормони), както и нивата на половите хормони естроген и тестостерон, при необходимост – и на други хормони.

При необходимост се прави тест, при който се инжектира синтетичен хормон, който стимулира отделянето на горните хормони. Резултатите от този тест дават възможност по-точно да се прецени колко активни са хипофизата и половите жлези.

Рентгенологично изследване на лявата длан и китка за определяне на костната възраст дава представа колко е напреднал пубертетът, колко бързо прогресира и как това ще повлияе на крайната височина на детето като възрастен.

Ако кръвните изследвания покажат, че детето има централен преждевременен пубертет, необходимо е  да се направи изследване на мозъка с ядрено-магнитен резонанс, за да се изключи подлежаща аномалия в областта на хипофизата. В случай, че изследванията доказват периферен пубертет, необходими са образни изследвания на коремните органи с цел изключване на хормон-секретиращи новообразования.

 

Как се лекува преждевременният пубертет?

Целта на лечението на централния преждевременен пубертет е да се спре производството на хипофизните хормони – лутеинизиращ и фоликулостимулиращ, което от свое страна ще спре производството на половите хормони естроген и тестостерон. Това ще забави появата на признаци на пубертета и ще отложи появата на менструален цикъл при момичетата за по-късен срок.  При някои, но не във всички случаи, централният преждевременен пубертет може да причини нисък ръст чрез ранно спиране на растежа. В такива  случаи описаното по-горе лечение ще забави растежа и ще даде време детето да достигне по-голяма височина катовъзрастен.

Тъй като прилаганите медикаменти трбва да е поддържат на постоянно високо ниво, те се прилагат като инжекции всеки месец или на всеки 3 месеца под формата на подкожни импланти.

В останалите случаи на преждевременен пубертет лечението е съобразно установената причина и може да бъде както медикаментозно, така и оперативно.

 

 

Във всички случаи на съмнение за преждевременен пубертет е необходима консултация с детски ендокринолог с цел правилна диагностика и адекватно лечение.

Коментари