Публикация

Доктор Мариана Контева: През зимата следете прогнозата за времето и си мерете кръвното редовно

Метеоролозите предвиждат рязко застудяване през настоящата седмица, което е сериозно изпитание за хората със сърдечно-съдови заболявания - казва инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева, управител на Сити Клиник Бургас.


Метеоролозите предвиждат рязко застудяване през настоящата седмица, което е сериозно изпитание за хората със сърдечно-съдови заболявания - казва инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева, управител на Сити Клиник Бургас.
През зимните месеци те трябва да се научат да поддържат относително активен двигателен режим и същевременно да се пазят от излагане на ниски температури.
Хипертоници и хора със сърдечни проблеми трябва да знаят, че рискът на ниските температури е в това, че те предизвикват стесняване на кръвоносните съдове. Кръвното налягане се повишава, а това е изключително неблагоприятно и опасно за сърцето- подчертава тя.
Опасно е излизането от силно затоплено помещение на отрицателни  температурни стойности и обратното – влизането в много гореща стая от продължително стоене на открито. Коронарните съдове на сърцето много често се свиват спазматично от студа. При частично запушени, от атеросклеротични плаки съдове, кръвотокът към сърцето се нарушава и се влошава храненето на сърдечния мускул. Така възниква риск да се получи спазъм, който да спре достъпа на кръв до отделни области на сърцето и да доведе до инфаркт. 
Освен температурите, зле влияе и промяната в атмосферното налягане. Тя също води до спазми в съдовете, вариране в стойностите на кръвното налягане. Последиците са наистина рискови - откъсване на парченца плаки, образуването на тромби, повишена опасност от инфаркт или исхемичен инсулт- предупреждава кардиологът.
Ако имате проблеми със сърцето, не предприемайте нищо без да сте проследили прогнозата. Правете го всеки ден, това ще ви създаде полезен навик да планирате ангажиментите си, според своето здравословно състояние. През последните няколко години има необичайно студени периоди – с температури под 15 градуса. Ние съветваме нашите пациенти при прогноза за такива аномалии да се концентрират върху работа, която не изисква престой навън, ако е необходимо, по-добре да се вземат няколко дни отпуск, но да не рискуват с излагане на резки температурни промени, казва д-р Контева.
Следенето на кръвното налягане сутрин и вечер, спазването на правилен хранителен режим и на оптимален двигателен режим са сред най-важните условия за доброто здравословно състояние през зимата.
Еднакво вредни са пълния отказ от физическа активност и прекаляването с нея. Пушенето не добър навик през нито един сезон, но през зимата може да има двойно негативно въздействие – освен че никотинът е вреден за сърдечносъдовата система, престоят на открито “за една цигара” може да доведе до настинка, която да се отрази негативно и върху работата на сърдечния мускул.
При необичайна болка в гърдите, не губете време, а незабавно се консултирайте с лекар, съветва тя. Единствената специализирана болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология в югоизточна България е с денонощен режим на работа. 

 

Коментари