Публикация

Ротавирусните ваксини за бебета вече ще се поемат от държавата

Ротавирусните ваксини за бебета вече ще се поемат от държавата

Те остават препоръчителни и ще се поставят само при желание на родителите


Ваксините срещу ротавирусните инфекции стават безплатни за родителите, които желаят да бъдат поставени на децата им. Имунизацията ще продължи да е препоръчителна, а не задължителна.

Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България 2017-2021 г.

В страната ни резултатите от целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести, представят заболяването като сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст. 

Преобладаваща част от заболелите са деца на възраст от 6 до 23 месеца.

Превенция на заболяването може да се осъществи чрез въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини, чрез която да се постигне предпазване от умерено тежки и тежки форми на ротавирусен гастроентерит, изтъкват от Министерския съвет.

От януари 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.

С приемането на програмата България изпълнява препоръките на СЗО, като осигурява публични средства за провеждане на специфична профилактика на подлежащи на имунизация с ротавирусни ваксини деца.

Коментари