Публикация

УНГ-специалисти в САЩ: Не използвайте клечки за уши, оставете ушната кал

УНГ-специалисти в САЩ: Не използвайте клечки за уши, оставете ушната кал

При прекомерно чистене може да увредите ухото или да причините инфекция


Практиката да се чисти ушната кал с клечки за уши или с други подобни тампони не е препоръчителна и може да доведе до увреждане на ушите. 

Това предупреждават отново американски специалисти уши-нос-гърло в обновените клинични препоръки, които бяха публикувани в САЩ в сп. Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Предишните препоръки са направени през 2008 г. пак от от Американската академия по отоларингология. 

Организмът ни произвежда ушна кал, за да почиства и да предпазва ушите. Калта събира мръсотии, прах и други частици, като пречи те да навлизат по-дълбоко в ушния канал, се обяснява в инструкциите на американската академия, която има част за специалисти и част за пациенти.

Постоянното използване на клечки за уши за почистване на ушната кал не е препоръчително. В частта за пациентите дори се казва, че

в ухото не трябва да се пъха „нищо по-малко от лакътя ви“

Независимо от препоръките мнозина от нас почистват непрекъснато ушите си с меки клечки за уши. 

„Има разпространено схващане сред хората, че ушите трябва да се чистят, тъй като ушната кал е знак за липса на хигиена. Тази дезинформация води до навици, които не са безопасни за ушите“, обяснява д-р Сет Шварц, председател на групата за обновяване на правилата.

Хората използват какво ли не, за да не позволят натрупването на ушна кал, като

пъхат в ушите си клечки, кламери за хартия, малки свещички

и всякакви други невъобразими предмети, подчертава той.  

Специалистите са се постарали да дадат повече обяснения на въпроса „Защо не трябва“, така че препоръките да са интересни и полезни за пациентите. 

Клечките за уши, кламерите, фибите и ключовете за къщата са все дребни предмети, които могат да порежат вътрешния канал на ухото, да перфорират тъпанчетата или да разместят костиците на ухото. Което и да е от тези наранявания може да доведе до загуба на слуха, световъртеж, шум в ушите и други симптоми за нараняване на ухото. Не трябва да се забравя, че ухото е орган както на слуха, така и на равновесието, припомнят специалистите. 

Затова, вместо да бъркаме в ушите си с разни предмети,

трябва да оставим природата да си свърши работата

Обичайните движения на челюстите, когато говорим или дъвчим, заедно с нарастването на кожата вътре в ушния канал, обикновено помагат на новата ушна кал да избута старата навън към отвора на ухото, от където тя пада на люспи или се отмина при къпане. Това е нормален процес. Понякога обаче самопочистването на ухото не се осъществява. В резултат на това се натрупва ушна кал, която частично или изцяло може да блокира канала.

„Пациентите често смятат, че като чистят ушите си, ги предпазват от натрупването на ушна кал. Всъщност като пъхат различни дребни предмети в ушния канал, те набутват ушната кал по-навътре в ухото“, обяснява д-р Сет Шварц. 

В новите препоръки, публикувани на 3 януари 2017 г. и очаквани отдавна, се казва, че прекомерното почистване на ушите може да раздразни канала, да причини инфекция и дори да увеличи шанса за натрупване на ушна кал.

Предлагат се и някои съвети за пациентите как да предпазват ушите си: 

  • Не се престаравайте с почистването на ухото. Това може да раздразни ушния канал и да причини инфекция. 
  • Не вкарвайте никакви предмети в ушите си. Памучните тампони, фибите и четките за зъби могат да порежат ушния канал, да пробият тъпанчето и/или да причинят разместване на костици в ухото.
  • В препоръките се казва, че няма доказателства да е възможно почистването на натрупана ушна кал с методите на алтернативната медицина.
  • Непременно потърсете консултация със специалист при загуба на слуха, усещане за пълнота в ухото, теч, кървене или болка в ухото. 
  • Рядко може да се разчита на домашни процедури за почистване на ухото при прекомерно натрупване на ушна кал. Най-добре е това да направи специалист в кабинета си. 
  • „Смята се за белег на култура човек да почиства ушите си.  Достатъчно е обаче човек да премахне ушната кал от външната мида на ухото, когато е видима. Това е достатъчно, за да може ухото да се смята за чисто“, съветва д-р Сет Шварц.

Източници: WebMD и Си Ен Ен

Коментари