Публикация

Инициатива в помощ на двойки с репродуктивни проблеми


Фондация „Искам бебе” и NIVEA Baby започват съвместна програма за 2010 г., като за инициативата ще бъдат отделяни 5 стотинки от всеки закупен продукт на компанията.

Основните средства ще бъдат предназначени за подпомагане на групите за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни проблеми, които са организирани от фондацията.

Националната програма за социална и психологическа адаптация на семейства, страдащи от безплодие, на този етап се провежда в Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Пловдив и София.

Статистиката сочи, че шансът за ин витро благодарение на тази психологическа помощ се повишава с 20-25 на сто, посочват организаторите на кампанията.

Всяка група за психологическа помощ се състои от 12-13 жени, които се събират веднъж седмично в продължение на 12 сеанса. Жените се набират след регистрация на сайта на фондацията, след което се канят на начална психологическа среща, по време на която се обсъждат техните страховете и радостите, връзките им с партньорите, детството. В програмата е застъпена и йога за медитация и релаксация.

Психолозите, които работят с групите, са възпитаници на НБУ - на бакалавърска програма „Психология” и магистърска програма „Клинична психология – психоаналитична перспектива”.
Консултант и супервайзор е д-р Маргарита Станкова. Психолозите преминават обучение в клиники по асистирана репродукция.
 Всяка група има по един психолог, в Пловдив са двама.

През тази година се планира да се работи и със семействата на жените с репродуктивни проблеми. Подобен експеримент вече е направен в Пловдив по настояване на жените в групите.

Коментари