Публикация

Мед, шоколад и женско биле облекчават ефикасно кашлицата

Мед, шоколад и женско биле облекчават ефикасно кашлицата

Природните продукти осигуряват добър сън и намаляват пристъпите


Дразнещата, а понякога и суха кашлица, която често ни мъчи по време на сезона на грипа, може да продължи седмици и дори месеци. Постоянно се опитваме да почистим гърлото си, но това само влошава състоянието ни. 

Кашлицата е естествен рефлекс, с който се прочистват дихателните ни пътища от всичко, чието място не е там, обяснява видео на Американското общество на химиците, озаглавено „Ефикасни ли са сиропите за кашлица“. Така, когато дразнител се намира в носа или в устата ни, рецепторите в дихателните ни канали изпращат сигнал за тревога до мозъка. След това се изпраща съобщение на диафрагмата и внезапно започваме да кашляме енергично. 

Именно в такива случаи би трябвало да започне да се взема сироп за кашлица.  Антитусивните средства са предназначени да блокират рефлекса на кашлицата, но също така може да ни направят сънливи. Отхрачващите имат за цел да разхлабят и изтънят слузта в дробовете ни, което прави по-лесно да се освободим, кашляйки, от храчките в дихателните ни пътища. Отпушващите средства пък стесняват кръвоносните съдове в носа, а антихистамините намаляват отока на лигавицата на носа и гърлото.  

Сиропите за кашлица невинаги са ефикасни, въпреки че често помагат на болния да спи по-добре през нощта, показват редица изследвания в САЩ, твърди видеото. Има 4 естествени храни и съставки, които са показали добри резултати в борбата с кашлицата и могат да се комбинират с лекарства или да се ползват самостоятелно:

МЕД

Една доза мед може да е доста ефикасна при лечението на кашлица. Изследване от 2007 г., публикувано в Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, установява, че малка доза мед от елда, дадена преди лягане, осигурява много добро облекчение на нощната кашлица при децата.

ЖЕНСКО БИЛЕ

Смята се, че веществата в билката женско биле намаляват отока, изтъняват слузестите секрети, облекчават кашлицата и дори увеличават веществата в тялото, които лекуват язва. Това е традиционно лечебно средство за кашлица, астма и възпалено гърло, препоръчват го от медицинския център към Университета на Мериленд. Женското биле действа като отхрачващо средство, като помага за откъсването и изхвърлянето на храчките. Също така има успокояващо въздействие върху раздразнените лигавици. 

ШОКОЛАД

Може да ви звучи твърде хубаво твърдението, че хапването на шоколад  облекчава кашлицата. Истината обаче е, че съставка на какаото наистина има лечебен ефект. Изследване, проведено през 2012 г. и представено през декември в Лондон на редовната среща на Британското торакално общество, установява, че естественото вещество теобромин - алкалоид в какаото, може да лекува кашлица. То трябва да бъде поемано по два пъти на ден в продължение на 2 седмици, като накрая кашлицата изчезва. 

Смята се, че теоброминът е по-ефикасен в подтискане на пристъпите от кодеина, много разпространена съставка в медикаментите за лечение на кашлицата. Според лекарите обяснението е просто – теоброминът е по-лепкав и по-гъст от стандартните лекарства за кашлица, като образува покритие, което предпазва нервните окончания в гърлото, предизвикваши кашлицата. 

УИСКИ И ГОРЕЩО БРЕНДИ С МЕД

Известно е, че концентрираните алкохолни напитки често са полезни при борбата с инфекциите и спирането на разпространението на микироорганизми, твърди изданието „Дезинфекция, стерилизация и опазване“. Обикновено те също така се асоциират с по-малко случаи на настинки, но това не се отнася за пушачите. Различните изследвания обаче все още показват разнородни данни ефекта на алкохола върху възпаленията и имунната система. В умерени количества той едва ли ще има някакъв отрицателен ефект върху имунитета, смятат специалистите. 

Източник: Medical daily

Коментари