Публикация

Как да помогнем на човек с измръзване?

Как да помогнем на човек с измръзване?

Груба грешка са разтривките със сняг! Заради абразивното действие на снега може да се свали и кожата на засегнатото място


През идващите дни синоптичните прогнози сочат рязко застудяване в цялата страна. Както вече съм казвал за Плевенска област са характерни най-високи най-ниски температурни аномалии. Често в Спешно отделение при УМБАЛ-Плевен, се оказва помощ на хора, които са открити случайно - останали да нощуват на открито, или на възрастни и самотни хора, живеещи сами. От началото на студените дни в Спешно отделение са спасени двама човека, които са били с измръзвания.

Какво се приема за измръзване?

За измръзване се приема излагането на ниска температура на ограничена площ от тялото. Локално – това са крака, ръце лице. При измръзването имаме 4 степени, както и при изгарянето.

-При първа степен е засегнат само повърхностния слой на кожата, която побелява и губи чувствителност, след като се затопли се усеща боцкане и парене, което отминава след 5-10 мин.и кожата възстановява нормалния си цвят.

- Във втора степен се засягат по-дълбока част от кожата. Тогава тя е втвърдена и е напълно безчувствена, като липсва и усещането за мравучкане. При затопляне се усеща силна болка и цвета на кожата става лилав. Последствията при втора степен измръзвания са,че тази зона, която е била изложена на студа остава по-чувствителна от останалата, но няма дълбоки трайни увреждания.

- При трета степен на измръзвания тези увреждания са налице, като при затопляне се появяват мехури, както при изгаряне, тъй като са засегнати по-долни части от кожата. Тези мехури могат да се разязвят, а лечението е трудно и продължително, остават белези, а понякога се стига и до некроза на тъканите.

- При четвърта степен на измръзване вече е налице типична некроза, като се налага ампутация на засегнатите крайници- фалагни на пръсти, ушни миди, носове. Засягат се мускули, сухожилия и дори кости.

Първа помощ при измръзване

Първо се изолира човекът от ниската температура. При полеви условия в планината или на открито, замръзналите пръсти най-често се поставят под мишниците, за да са на телесна температура. Разбира се отстраняват се ръкавици, като в крайниците в никакъв случай не се затоплят с гореща вода или грейки. Друга груба грешка са разтривките със сняг. Заради абразивното действие на снега може да се свали и кожата на засегнатото място. Ние ще му помагаме ли или ще го мъчим? Затоплянето, ако все пак решим да е с вода трябва тя да е с телесна температура 35-36 градуса, не повече, защото в противен случаи е силно болезнено, но и ще доведе до термично изгаряне на засегнатите части. Добре е, както и при хипотермията, ако човекът е в съзнание да се дават затоплени и подсладени течности, за да се повиши кръвната захар и организма да възвърне част от силите си. Не бива човекът да движи крайниците си, защото така се стимулира кръвотока, тъй като студената кръв навлиза към сърце и мозък, и така може да се стигне до шок.

Нещата са комбинирани, обикновено няма изолирано измръзване без общо преохлаждане на тялото. Такива случаи може да има при производствени аварии, когато се работи с газове. Задължително при измръзване или хипотермия трябва да се търси медицинска помощ. Както и при изгарянията тези мехури, които се появяват са източник на инфекция. На пострадалия се прави тетанична профилактика, антибиотично лечение, мазила се използват, както и антисептични превръзки.

Измръзванията на части от тялото е свързано с хипотермията. Приоритет при оказване на първа помощ на такъв човек трябва де е не локалното измръзване, а хипотермията. При нея може той да изпадне в шок, но не и да умре, а при локалното измръзване може да се загуби част от тялото, но не и за почине.

И отново ще повторя, че при измръзване или хипотермия е добре да се търси медицинска помощ. В Спешно отделение на УМБАЛ-Плевен, имаме всички възможности да се справяме с подобни състояния. И нека читателите не забравят, че при – 25 е добре да спазват и правилото на лука. Дрехите да са многобройни и топли, за да могат да задържат топлия въздух и да служат като въздушна възглавница.

Д-р Петко Стефановски – началник на Спешно отделение при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен

 

 

Коментари