Публикация

МЗ обяви денонощни дежурни телефони заради лошото време в страната

МЗ обяви денонощни дежурни телефони заради лошото време в страната

На тях може да се подават сигнали за оказване на спешна помощ


Във връзка с очакваното усложняване на метеорологичните условия в страната Министерството на здравеопазването обяви денонощни дежурни телефони.

При необходимост от оказване на спешна медицинска помощ хората могат да подават сигнали освен на номер 112, също и на телефоните на здравното ведомство - 02/ 8050 300 и 0888 33 45 45.

Преди ден министерството изпрати писмо с допълнителни указания за действие при усложнени ситуации до директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ), центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и болниците. 

Разпоредено е директорите на РЗИ да проверят плановете за защита при бедствия и заедно с управителите на ЦСМП да се подготвят за транспортиране и хоспитализиране на пациенти на хемодиализа и родилки. Директорите на спешните центрове трябва да осигурят необходимите лекарства и медицински изделия, за да не се прекъсва дейността на екипите, оказващи помощ. Необходимо е да се проверят и подготвят за работа при тежки зимни условия и ниски температури линейките и апаратурата. 

В болниците трябва да се осигурят допълнителни легла за пациенти в спешни състояния и такива на хемодиализа, както и за бременни жени с наближаващ термин. 

На директорите на лечебни заведения е разпоредено да проверят изправността на апаратурата и оборудването (особено в структурите, осъществяващи интензивно лечение и операционните зали).  Освен това трябва да има допълнителни екипи, които да са в готовност.

Коментари