Публикация

Социалните мрежи не изкривяват реалния личностен профил


Американски учени са установили, че профилите в социалните мрежи се доближават много до реалните характери на потребителите.

За да опровергаят общоприетото твърдение, че хората изопачават и дори си създават измислени образи във виртуалното пространство, психолози  анализирали профилите на 133 американски потребители на Фейсбук и 103 германски, които ползват популярната в страната мрежа "studiVZ".

Резултатите от изследването, публикувано в Psychological Science, показват, че мнозинството от хората, които публикуват лична информация в подобни сайтове, всъщност не се отдалечават много от истината.

Специалистите смятат, че потребителите на социални мрежи носят отговорност пред своите приятели, защото всеки опит за изопачаване на истината може да бъде опроверган от близък или познат.

Публикуването на снимки пък може да се счита за „доказателствен материал”, когато става дума за дадено преживяване или събитие.

Мрежи като Фейсбук всъщност минимизират анонимността, защото повечето потребители се „сприятеляват” със свои реални приятели, с които обменят истинска информация.

Според учените повече от 700 млн. души по цял свят участват в някаква социална мрежа, като всяка седмица се споделят над 5 млрд. единици съдържание и над 3 млрд. снимки месечно. 

Коментари