Публикация

“Има наркотик в българска лютеница” Кой носи отговорност за подобни сензации?

Има ли наркотик в лютеницата? Наркотично вещество ли е олеамид? Ще станем ли зависими към лютеницата?


Водещата новина по всички медии от последния ден е за открития наркотик в българската лютеница – олеамид. Разбрахме, че ако изядем едно бурканче ще ни се доспи, а от повече – ще станем зависими (новинарска емисия в 19 ч. на 05.01.217 г. национална медия).

Лично за мен това е повторение на сценария с гъбите от голяма търговска верига, които през лятото на вече миналата година бяха обявени за атропин-съдържащи и силно отровни. После проблемът се оказа друг, но вече не беше новина за първа страница. Оказа се, че атропинът е резултат от замърсена билка, пакетирана и продавана в мрежата, достъпна включително и през интернет, но у нас никой не контролира билките – това не е интересно.

Днес обаче лютеницата пак е на мода. Преди време слушахме за стрити тухли, които били ползвани за оцветител в лютеницата, пък после колко домати и пипер имало, правиха се браншови стандарти и т.н... Вчера разбрахме, че лютеницата съдържа наркотика олеамид. Вероятно отношенията в бранша отново станаха повод за спекулации, които водят до абсурдни нелепости. Периодично сме свидетели на подобни битки „домашно – промишлено“, където обикновено ракията води класацията и сезонно ослепяваме медийно от метанола в домашната ракия.

Олеамид, както и фталати има навсякъде около нас. Ако бяха изследвали консерви риба, щеше да се установи, че количеството е още по-високо и вероятно консервираната риба е умряла от отравяне с олеамид. Всички храни, съдържащи течна растителна мазнина (с високо съдържание на олеинова киселина), термично обработвани в смеси или при стерилизацията им, може да съдържат олеамид. Всички продукти (храни, козметика, детски играчки и други пластмасови изделия) съдържат олеамид. Всеки един от нас има в урината си приблизително толкова олеамид, колкото и холестерол. Олеамидът не може да бъде дори наречен ксенобиотик (за разлика от фталатите), тъй като се образува ендогенно в организма и се метаболизира без проблеми.

Олеамид не е наркотично, нито упойващо вещество. Груба спекулация е случващото се в момента, като се прави аналогия с in vitro изследвания за свързване с канабиноидния рецептор, подобно на анандамида и ендогенните канабиноиди. За да прояви токсичен ефект (както е наречен в други публикации), една мишка трябва да изяде количество, съизмеримо с теглото си... По класификацията на отровните вещества, олеамид на практика е нетоксично вещество (LD50/мишка, орално/ повече от 10 g/kg b.w.).

Но имало данни в литературата...

Ако разсъждаваме така, то какво да кажем за въглеродния диоксид (издишван от нас), който наистина притежава известен наркотичен ефект, изпитван от всички ни в затворени и непроветриви помещения и превозни средства, проявяващ се като усещане за отпускане, приспиване, умора (всички сме го усещали в претъпкан автобус на градския транспорт през зимата) и приложението му за газиране на безалкохолни напитки, бира и др. – съдържат ли тези напитки опасно вещество с наркотичен ефект?

В резюме:

Олеамид е широко разпространено в продуктите около нас вещество, налично във всеки един от нас.

Не е токсично, не е упойващо, не е наркотично вещество.

Ако човек изяде едно бурканче лютеница няма да получи отравяне или да усети ефект на олеамид – най-много да има стомашно-чревен дискомфорт, дължащ се на други съставки и технологични „иновации в състава“ на лютеницата.

Ако изядем повече лютеница – със сигурност няма да станем зависими към олеамид и лютеница...

Въпросът е кой носи отговорност за подобни медийни пиратки, които всяват масова психоза сред обществото? Защото пет минути медийна слава (и реклама, вероятно) на една асоциация, костват ресурс, средства и време на редица институции и специалисти.

Иди обяснявай сега що е то олеамид и колко е опасна лютеницата... Това да е проблемът на асоциираните потребители в Република България...

Коментари

Голяма част от хората приеха "новината" с чувство за хумор, което позволи на народния гений да се отприщи - от лютеница "Конопка" до "да друснем едно хорце".Между другото, подобни изцепки е имало и преди. В началото на 90-те години на миналия век беше плъзнал слух, че в близалките и турските шоколадчета има дрога. Ако в онези смутни времена това можеше да мине, в наши дни на поднасянето на информацията по този начин трябва да се гледа като на престъпление. Оказа се, че в лютеницата не само няма наркотици, но и не е опасна: http://www.babh.government.bg/bg/Object/news/view/1769/Олеамидът �Вероятно г-н Сергей Иванов спи спокойно, а производителят ще трябва да доказва, че няма сестра. А вероятно вече няма и бизнес.

Петър Краев
9 яну 2017 15:29

Много сте заблудени, ако смятате, че медиите търсят компетентни събеседници. Важното е да са разтропани и да са съгласни да плямпат по темата възможно най-агресивно. Имам приятелка журналистка и тя перманентно си търси разни откачалки, които да й говорят по нетрадиционни теми. Тва е бизнес бе хора. Важното е да има ШОК, УЖАС, ТРАГЕДИЯ. Това се "продава". Добрата новина не е новина...

Ама от заблуди! Не мога да разбера - разпространена е подвеждаща информация, никой не е подведен под отговорност. Искам да попитам доцент Атанасов защо истинските експерти наистина не влязат в обществена дискусия, та обществото да е наясно кой мами, как и защо. А например наистина в началото повярвах, че има проблем с лютеницата както преди това с гъбите. съгласна съм и с д-р Баймакова, че трябва да се проучва доколко експертът е наистина сперт

Поредната медийна сензация. Интересно, че никой не пита за професионалната биография на г-н Сергей Иванов. Въпросния господин Сергей Веселинов Иванов е защитил дисертационен труд през 2003г. по научна специалност "01.06.16. Физиология на растенията" (справка: сайта на НАЦИД, секция "Академични длъжности и дисертации"). Не е известно Сергей Веселинов Иванов някога да е работил в лечебно заведение (ако е работил в лечебно заведение нека посочи точно в кое, за какъв период от време и на каква позиция). Интересно какъв точно специалист е г-н Иванов, колко работни дни има в клиника по токсикология, колко пациента с токсикологичен проблем е виждал, лекувал и консултирал? Разбира се, че разумното поведение е човек да се довери на професионалист и експерт като доц. д-р Васил Атанасов, който работи в лечебно заведение, занимава се професионално с токсикология и т.н. Докато никоя медия не се интересува от професионалната биография на поканения "експерт" все ще гледаме подобни недоразумения и ще слушаме всякакви небивалици и откровени глупости. Оставяме настрана въпроса, че никой не търси отговорност за думите и поведението на подобни "експерти" от знайни и незнайни центрове с гръмки имена и изпразнени откъм съдържание (интересно колко и какви точно "експерти" работят в центъра на въпросния господин специалист по физиология на растенията??). Всичко добро и както се пееше някъде "... Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли? ...".

Доц. Атанасов, аз се впечатлих от становището ви - звучи професионално и убедително. Благодаря Ви, че го споделихте при нас. Просто не ми се иска да потъне. Ако наистина сте прав, в което вярвам, би ми се искало вашето становище да получи достатъчна гласност и псевдосензацията да бъде публично заклеймена. Елементарният спор като че ли вече не е достатъчен. Нужно е да се стигне докрай, за да има в какво да вярват хората.

Албена Хюбнер
6 яну 2017 14:28

От вчера ми прави впечатление как българинът се люшка между "ужасът" от зимния апокалипсис и "шокът" от наркотичната лютеница. Мисля, че достигнахме до пиковата точка на шок и ужас и вече медиите в желанието си да се над-скандализират стават подвеждащо опасни. Радвам се, че специалистите говорят по темата за "наркотиците" в храните и какво означават сложните наименования, на които се "облягат" търсещите сензация. Остра необходимост от компетентно мнение, за да може редовият неспециалист да може да отличи лъжесензацията от истинската опасност. Благодаря, доц. Атанасов!

Уважаема госпожо Филипова,Далеч съм от идеята да водя дебати и да доказвам каквото и да било. Просто изразих мнение. Като гражданин и като специалист, работещ всеки ден токсикология и виждащ нещата от малко по-различен ъгъл. В държавата има институции, които вроятно ще вземат отношение. Като съдебен токсиколог, аз съм свикнал да доказвам твърденията си (най-често и основно пред съда) с факти и обективни доказателства, а не в публичното пространство - с прочетено в популярни сайтове. Тук не става въпрос кой е прав, кой е крив... Не ме разбирайте погрешно - споделих мнение, защото напоследък много лековерно се правят сензации, които след три дни се оказват с друг завършек. Нима вие разбрахте как завърши сагата с гъбите от лятото? Или за близалките с амфетамин, продавани в двора на училище преди година-две? Или за синьото мляко в детката градина в Асеновград? Имам усещането, че и тази тема ще попадне в тази категория.С уважение,в.а.

Изключително интересно, доц. Атанасов. Наистина в лютеничения бранш нещата са доста динамични. Не можем да отречем, че заглавието НАРКОТИК в ЛЮТЕНИЦА си го бива. Освен че се стремят да се продават, медиите имат и професионалната кауза да бъдат отговорни към здравето на хората. С българите доста се поекспериментира в последните години. Проблемът в случая е в интитуцията, поднесла това сочно заглавие. Ако наистина милеете за психиката на българите, направете си труда да стигнете до края - открийте автора на това твърдение. Всъщност той се знае - д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете. Влезте в дебат с него. Защото пък иначе човек е логично да си каже - единият защитава едното лоби, другият - другото. Докажете, че наистина вие сте прав!