Публикация

Пациентските организации срещу рестрикции в Позитивния лекарствен списък


По повод решение на Комисията по позитивния лекарствен списък да се намали процентът на реимбурсация на лекарства за остеопороза, глаукома и паркинсон д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, заяви: "Настояваме решението да бъде преразгледано и не приемаме икономическите аргументи за него.
Обезпокоени сме от факта, че тези рестрикциии не бяха обсъдени с пациентските организации."

Председателят на Комисията по позитивния лекарствен списък доц. Васил Димитров подчерта пред журналисти, че аргументите на пациентските организации са били изслушани с внимание и има желание за диалог и партньорство.  Той заяви обаче: „Ако решенията се дискутират предварително, никога няма да  можем да вземем решение и нещата ще се проточат във времето”.

Комисията по позитивния списък  е решила да намали с 25% парите, които НЗОК плаща за медикаментите за остеопороза. Досега касата поемаше 50% от сумата.

В момента част от лекарствата за глаукома се покриват 100 % от НЗОК. Лечението със специални капки е средно 60 лв. на месец. С орязването на парите от 100% на 50%, болният ще доплаща над 30 лв.

Около 2000 души у нас се лекуват от паркинсон. От идния месец касата обаче няма да покрива изцяло стойността на лекарствата, а само 25%.

Health.bg припомня:

Наскоро експерти изчислиха, че 100% реимбурсация на лечението на един болен от остеопороза за цяла година струва 15 пъти по-малко от терапията на бедрена фрактура - най-честото усложнение, до което води  заболяването.  У нас едва 2,5 % от болните,  които са общо 820 000, се лекуват.

Годишно 6500 българи чупят бедрена шийка, като 1300 от тях не доживяват до една година след фрактурата. Лечението на бедрена фрактура възлиза на 12 до 15 хиляди лева през първата година.

 Това означава, че болните и държавата плащат около 10 милиона лева годишно за последиците от не лекуването на остеопорозата.

 

 

Коментари