Публикация

Повече пациенти с усложнения от грипа в Стара Загора

Повече пациенти с усложнения от грипа в Стара Загора

"Препълнени сме,  в момента има  31  пациенти, а отделението е с 25 легла, което налага да разкрием допълнителни места", съобщи  д-р Бистра  Стефанова, началник на отделението.


Расте броят на пациентите болни от грип, които развиват усложнения от болестта. Тежка се оказава ситуацията в Отделението по пневмология на УМБАЛ-Стара Загора . Само от Нова година до днес там са приети 50 пациенти с усложнения заради грипа.  

В Клиниката по педиатрия на Университетската болница за активно лечение „Проф. Киркович“ засега не се забелязва рязко увеличение на болните от грип деца. Хоспитализираните през последните дни малки пациенти са основно с усложнения от вирусни инфекции като най-засегнати са децата във възрастта между 1- 6 години, коментира д-р Румяна Радиева. 

Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции достигна до 370 болни на 10 хиляди души за област Стара Загора. Характерно за грипа тази година е по-ранното начало на епидемията с близо месец и бързото и лесно разпространение на грипния вирусен щам „Хонг Конг“, който се смята за основен причинител на високата заболеваемост. Според статистиката при грипна епидемия около 4-5 % от заболелите  получават различни усложнения като най-честите са бронхити и пневмонии. 

 

Очакванията на лекарите са разпространението на грипа и високата заболеваемост да продължат през следващите две- три седмици.

Коментари