Публикация

Тютюнът е много по-вреден отколкото се смята

Тютюнът е много по-вреден отколкото се смята

Тютюнът убива много повече хора на година отколкото алкохолизма, заболяването СПИН, консумацията на наркотици и пътните инциденти заедно.


Цигареният дим, който поглъщат пушачите, съдържа над 5000 химични вещества, като никотин, катран, въглероден оксид и др. 70 от тях са класифицирани като потенциални „виновници“ за заболявания, като рака на белия дроб и белодробния енфизем.

При анализ на различни патологии провокирани от тютюнопушенето, някои от които смъртоносни, е доказано, че пристрастяването към никотина убива много повече от това, което се е смятало до момента. Открито е че има болести които се провокират от пушенето, за което не се е предполагало до сега. Доказателствата са от впечатляващо мащабно проучване проведено в САЩ, продължило 11 години, с 421 738 индивида на възраст над 55 години като участници. Изследователите са едни от водещите американски специалисти от Харвардския университет, Националния онкологичен институт и др.

Изводът от проучването е ясен, тютюнът предизвиква смърт и то много повече от смятаното до сега. Заболявания като рак на белия дроб, рак на ларинкса, рак на хранопровода, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и тромбозите, които предизвикват инфаркт на миокарда и инсулт са водещите в списъка на заболяванията „убийци“ предизвикани от тютюна. След проучването болести за които не се е предполагало, като аневризма на аортата, атеросклерозата, инфекциите, високото кръвно налягане, чернодробната цироза и дори рака на гърдата, вече се свързват пряко с тютюнопушенето. Авторите на проучването твърдят, че тютюнът е по-вреден от очакваното и че всяка година само в САЩ провокира 60 000 смъртни случая. Освен това прогнозата е негативна – предполага се че през 2020 година, първите 5 причини за смърт в света ще се дължат на тютюнопушенето.

Статията продължава ТУК

Коментари