Публикация

Евг. Адърска: Няма само да протестираме, ще дадем предложения


Всички социално значими заболявания страдат от една фраза, която е оправдание за всички недостатъци -  системата няма пари. Значи след като толкова години системата съществува в недоимък, а болните стават повече, очевидно е, че трябва да се променят коренно едно, две, пет правила, които са важни за системата.


Това заяви за health.bg Евгения Адърска, заместник-председател на Националната пациентска организация, след днешната среща между представители на пациентски сдружения, на Комисията по позитивния списък и на НЗОК по повод намалената реимбурсация на лекарствата за остеопороза, паркинсон и глаукома.

"Този път ние няма само да протестираме, а ще дадем своите предложения, които са на базата на анализи, на успешни практики в други здравни системи.
Аз не смятам, че има правителство, което живее в рая по отношение на здравеопазването.

Навсякъде има проблеми, навсякъде има баланс, който не позволява  проблемите на конкретни групи да излизат начело. Надявам се да успеем да направим това и тук.

Нашите експерти подготвят адекватното предложение, което да бъде дискутирано от Комисията по позитивния лекарствен списък, но първо ние искахме да знаем, че то ще бъде допуснато", - заяви Евгения Адърска.

Коментари