Публикация

Д-р Янаки Янакиев: При травма самолечението е опасно

Водещият ортопед от МБАЛ "Медлайн" обяснява какви са най-честите травми през зимата пред DCNEWS


Искаме или не, но зимата дойде, а с нея – снегът и поледиците. Заедно с тях зачестиха травмите, които от няколко дни извиха опашки пред лекарските кабинети. 

„Най-често страдат ръцете. По-младите и зрели пациенти успяват да се подпрат при падането на ръка, на длан и в зависимост от това,  дали на гърба на дланта се подпират, или иначе, се получават различни травми. Най-чести са счупванията малко над китката, които се получават при подхлъзване и подпиране на ръката“, поясни д-р Янаки Янакиев, началник на отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ "Медлайн" в Пловдив.

Според травматолога следващата по честота през зимата травма, която е много характерна, е счупването на лакътя, тъй като при падане често се подпираме на лактите. „По-рядко при падане на леда се чупят пръсти“, допълва той.

По думите му по-възрастните пациенти, които не успяват да се подпрат при падане, залитат и падат тежко. При тях най-често счупванията са на шийката на бедрената кост или в горния край на бедрената кост, на мястото на тазобедрената става. „Такова счупване ако не се лекува, човек се залежава и при такова залежаване смъртността е много висока, а лечението е единствено и само оперативно. Слава богу в момента имаме цял куп импланти, някои от които позволяват да се направи почти безкръвна операция, но те не се покриват от здравната каса. Изключение правят изкуствените стави, които се покриват частично от НЗОК – като например тазобедрените стави и коленните протези, в зависимост от модела“, подчерта ортопедът.

Една от по-редките, но и много сериозна травма, е счупването на гръбнак при падане на заледен участък.

Според д-р Янакиев както в Пловдив, така и в България, ортопедите-травматолози са много добре подготвени. Той бе категоричен, че този вид типично зимни травми, могат да бъдат лекувани във всяка една от клиниките в града под тепетата.

„Приятно е да лекуваш такъв тип счупване, защото можеш да върнеш изцяло функциите на организма, да го възстановиш на сто процента. И в това се състои удоволствието за лекаря. Например аз имам високо кръвно налягане. И питах моя доктор докога ще пия хапчетата си. Той ми каза – до живот. Ако можеше да ме излекува, щеше да е много приятно за него и за мен“, заключи д-р Янакиев.

Травматологът посъветва пациентите си при травма да не се самолекуват, а да потърсят задължително лекарска помощ – независимо дали от специалист или от джипито си. Тъй като употребата на бабешки илачи или намесата на чакъкчия, само може да влоши нещата.

„В никакъв случай не трябва да се слага лук на навехнато. Нито пък одрана заешка, ярешка или каквато и да е друга кожа, а също пържола, кашкавал, варен ориз,  компреси с яйце, белтъци и др. Първото, което трябва да се направи, е в една торбичка да се сложи лед от хладилника и в една кърпа, за да не е на голо, да се сложи на травмираното място“, обясни тойИ поясни, че при навяхване винаги има скъсани връзки или дори фрактура на някои от костите. Тогава се налага обездвижване, като най-често това става с наглезенка, а ако пострадалият е спортист, той дори трябва да бъде опериран, за да може да се възстанови връзките. Според лекаря те не могат да се самовъзстановят, а организмът може само да компенсира с т.нар. съединителна тъкан, която обаче, няма такава здравина. А това може да доведе до повторение на навяхването, но при по-малка травма от първата.

Травматологът е категоричен, че през последните десетина години подобни травми стават все по-чести, а съединителната тъкан на по-младите хора е все по-слаба и предполага, че това се дължи на по-лошите храни и заместителите на истинската здравословна храна. „Няма как да го докажа, но е факт“, коментира д-р Янакиев.

Коментари