Публикация

От печата: 1 млн. души са жертва на грипа у нас досега

От печата: 1 млн. души са жертва на грипа у нас досега

60 хиляди души са на легло в момента. Удължената ваканция не е ограничила епидемията, отчитат лекари


Досега близо 1 млн. души в страната са прекарали грип от началото на вълната през октомври 2016 г., пише в. "Труд".

Към момента на легло са около 60 хил. българи. Според специалисти обаче пикът на епидемията тепърва предстои и се очаква да настъпи през втората половина на януари. Много от болните развиват усложнения и се стига до хоспитализации.

Грипна епидемия е обявена в почти половината области на страната – София, Бургас, Монтана, Стара Загора, Русе, Пловдив, Хасково, Габрово, Перник, Благоевград, Кюстендил. До края на месеца предстои и другите области у нас да достигнат епидемични стойности.

Въпреки удължаването на ученическата ваканция епидемията не се ограничи, отчитат джипитата.

Тази година пикът на грипната вълна настъпи около месец по-рано от обичайното, което е февруари. 

„Смятахме, че ваканцията на учениците ще намали броя на заболелите, но дори имаме леко повишение. Щамът H3N2 по-бавно набира скорост, но пък продължава малко по-дълго“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Средната заболеваемост в страната е 178 на 10 000 души, а в София – 149 на 10 000. Тази година мнозина изкарват грипа по-тежко, тъй като основният щам, който върлува в момента, не е бил водещ през последните години, и имунитетът към него е отслабнал. Това е мутирал щам на „Хoнкoнг“, извecтeн нa мeдицитe oт 2014 година. Характеризира се с остро начало, висока температура, силно главоболие, болки по мускулите и ставите и голяма отпадналост.

По всяка вероятност ще се разрази и вирусът „Калифорния“, при който също има малки генетични изменения и все още има хора, които не са изградили имунитет към него.

Препоръчваме на хората да си останат вкъщи, защото те наистина се чувстват зле.

Лекарите съветват да се избягват места с голямо струпване на хора; децата да не ходят на училище и да не се водят на рождени дни; да не се пипа лицето и да се спазва хигиена на ръцете; храненето да е разнообразно, да се набляга на цитруси и сурови зеленчуци.

Коментари

При мен дойде без никакво предупреждение, без дори да съм имала някакви симптоми. Направо ме тръшна за минути. Започнах да се треса в стая с надуто до дупка парно, за минути вдигнах 39 градуса температура и ме заболя цялото тяло. Температурата продължи 2 денонощия, а ставите боляха непрестанно. Най-страшно болеша главата - не можех да мигна. За капак на третия ден почнах да драйфам и се обезводних до крайност. Спаси ме само фактът, че останах в кревата през цялото време. За седмица се оправих, но още изпитвам трудност при натоварвания. ПАЗЕТЕ СЕ!