Публикация

И с антиоксидантите не бива да се прекалява


Американски учени от университета в Канзас  установили, че препоръчваните като полезни броколи, леща, боровинки и цитрусови плодове могат и да навредят, ако се консумират в прекомерни количества.

Тези продукти са богати на антиоксиданти, а според учените, натрупването им в организма може да се отрази неблагоприятно.

Кардиолозите направили проучване за подобряване снабдяването на мускулите с кислород по време на физическа активност, като използвали за целта антиоксиданти.

Идеята била да се ускори възстановяването на пациенти след прекаран инфаркт. При тях е констатирано, че кръвта не циркулира правилно и често до мускулите не достига достатъчно кислород.

Учените извършили тестове върху животни, давайки им различни дози антиоксиданти. Оказало се, че при тези, които поели повече от веществата, се появявали по-лесно умора и слабост.

Все още не изучен напълно ефектът на антиоксидантите, но специалистите са категорични, че е погрешно да се приемат за стопроцентово полезни, независимо от консумираното количество.

 

Коментари