Публикация

В София има джип-линейка за справяне с преспи

В София има джип-линейка за справяне с преспи

До момента не се е случвало линейка да закъса в снега, обяснява шефът на Бърза помощ


До момента не се е случвало линейка да закъса в преспите с болен. Това обяви пред БНТ д-р Георги Гелев, директор на Бърза помощ в София и София-област, като разказа как спешните екипи работят в тежките зимни условия.

В дните от Нова година е имало три инцидента с линейки в северозападната част на областта - в района на Костинброд, Драгоман и Сливница. Единият път линейка на връщане от адрес трябвало да изчака да бъде изкарана от преспата. Вторият път е било е същото, а при третия е имало катастрофа в центъра.

Центърът за спешна помощ в София разполага с 3 високопроходими автомобили. В столицата има и джип-линейка, която се пази в резерв. Всички автомобили са снабдени с вериги, с присадки за дизелово гориво, всичко е оборудването, така че не би трябвало да има проблем, коментира д-р Гелев.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви по-висока степен на терористична заплаха. В тази връзка в Боровец е насочен екип с 24-часова готовност, който да окаже първата помощ до насочване на други екипи. Всяка година се подновяват плановете за работа при извънредни условия, обясни д-р Гелев.

Студът продължава доста дълъг период. В София повече от 60 часа температурата няма да се покачи над минус 10 градуса. Д-р Гелев отбеляза, че сигналите за премръзнали са по-малко. От началото на годината има един или два случая. Столична община има разработен план, според който всички градски болници приемат такива премръзнали хора, най-вече се насочват към Пета градска. Проблемът е, че бездомниците не желаят трайно да живеят в социален дом, обясни д-р Гелев.

Коментари