Публикация

Инсултът вече не е присъда


Допреди няколко години  успешно лечение на мозъчния инсулт граничеше с фантастиката. Днес тромболизата позволява запушванията на кръвоносните съдове да се разтворят и да се възстанови нормалното кръвообращение в засегнатата зона на мозъка.

Това води до изчезване на симптомите и излекуване на болните с мозъчен инсулт в първите три часа от възникването на първите симптоми. Именно те сигнализират за загиването на хиляди и милиони мозъчни клетки и цели области от мозъчните структури поради липсата на кислород и хранителни вещества.

Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 клетки, т.е. за 1 минута около 2 млн. губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, в т.нар. пенамбра, но които все още могат да се възстановят напълно, ако се започне навременно, адекватно лечение.

Кои са най-важните елементи на съвременния алгоритъм за успешно лечение на мозъчните инсулти?

1. Спешно разпознаване на болните с мозъчен инсулт и максимално бързо реагиране на симптомите за заплашващ или за започващ инсулт и с незабавно обаждане на тел.112 или тел. 150;
2. Спешно транспортиране на болните до подходящата болница, която разполага с всички възможности за съвременна диагностика и  лечение на мозъчни инсулти;
3. Перфектна организация на транспорта и задължително предварително информиране на инсултния екип по радиовръзка за насочване на болен към тях;


Диагнозата на мозъчните инсулти е най-важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до третия час, защото след това промените са значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по-често е значителна.


Преди да получат  инсулт, най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки), на които те и техните близки, най- често не са обърнали достатъчно сериозно внимание.

Най-чести и най-характерни симптоми на започващ мозъчен инсулт:
      Изкривяване на лицето
      Внезапна слабост на ръка
      Промени в говора 
      Изтръпване на половината тяло
      Замъглено или нарушено зрение
      Двойно виждане
      Силно главозамайване или световъртеж
      Необичайно силно главоболие
      Залитане при ходене или дори падане 
      Нарушено съзнание, сънливост, унасяне

Запомнете тези много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт!

Един или няколко от тези симптоми трябва да ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ.

Особено ако се отнася за болни над 55 год., с високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото.

Зачестяването на главозамайването и падането, с или без краткотрайна загуба на съзнание, е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, който познавате.

 

Доц. д-р Борислав Герасимов е ръководител на Неврологичната клиника на УМБАЛ "Св. Анна", София.

Коментари