Публикация

Студът може да повиши внезапно кръвното дори при здрави хора

Ниските температури могат да доведат до гранични или високи стойности на кръвното налягане дори при млади хора, които никога не са имали хипертония или някакви сърдечно-съдови проблеми


Студът и ниските температури са основна тема в публичното пространство през последните дни. Какви рискове крият те за здравето ни – на този въпрос отговарям в интервю за телевизия Bulgaria on Air

Ниските температури могат да доведат до гранични или високи стойности на кръвното налягане дори при млади хора, които никога не са имали хипертония или някакви сърдечно-съдови проблеми. Това се обяснява с особеностите на вегетативната нервна система. Организмът ни реагира на екстремно ниските температури с вазоспазъм - свиване на периферните съдове.

При пациентите със съдови заболявания е доказано, че студът повишава риска от усложнения. Наблюдава се ръст на мозъчно-съдови инциденти – мозъчни кръвоизливи, които са резултат от екстремални стойности на кръвното налягане. Увеличават се също мозъчно-съдови инциденти след излагане за по-дълго време на минусови температури. Известно повишение има и на случаите на миокарден инфаркт. Преди дни при нас с инфаркт постъпи пациент, който го е получил докато се опитвал да размрази колата си в продължение на 4 часа.

Хората усещат по различен начин повишаването на стойностите на кръвното налягане. Някои съобщават за втрисане, напрежение или тревожност. При други има усещане за сърцебиене. Ако при човек, който никога не е имал хипертония, се измери кръвно над 140 на 90, редно е да се потърси медицинска помощ.

Кардиолозите и спешните медици съветваме по-възрастните пациенти да не се излагат на студ за по-дълго време и редовно да взимат артихипентензивните си медикаменти. Ако кръвното отново е високо, да потърсят лекар. Проблемът е, че хората у нас не знаят как да се обличат, когато е студено. Имала съм пациенти, които при -14 градуса ходят по къс ръкав и едно яке. Това е недостатъчно, води до стрес за организма и няма как да не доведе до повишаване на кръвното.  Някои възрастни хора пък се обличат прекалено, което също може да се окаже проблем, тъй като се нарушава циркулацията на тъканите. Можем да облечем повече дрехи, но не толкова дебели, че да пречат на тъканите. Между отделните пластове трябва да има достатъчно въздух, защото именно той създава топлоизолацията. В никакъв случай не бива да се допуска изпотяване, защото при много ниска температура мокрите дрехи водят до преохлаждане. При общото охлаждане на организма се нарушава както газообмена, така и оросяването на тъканите.

Много хора прибягват до алкохол, за да се стоплят в студените дни. По-опитните знаят, че това не помага, а само създава илюзорна представа за топлина. Така човек не усеща кога преминава във фаза на охлаждане. Кафето също не е подходящо, защото повишава кръвното налягане. Препоръчваме билков чай или други топли напитки.

В тези студени дни, ако видите човек в безпомощно състояние, потърсете спешна помощ. Защото при -14 градуса, пациент в безпомощно състояние, много бързо се охлажда и трудно успяваме да възстановим нормалната телесна температура. Ако тя е под 30 градуса, това е животозастрашаващо състояние, което въвежда организма в неправилен режим на работа.  

Студът влияе и на психиката на хората. Нарастват проблемите и при хора, които имат тревожни разтройства, засилват се паническите атаките, депресивните състояния.

Цялото интервю може да видите ТУК

 

 

 

Коментари