Публикация

Нормални ли сме? Толерираме най-масовото убийство.


Каква е тази нова идиотщина -  се пита всеки нормален човек у нас? Щял да пострада бизнесът на ресторантьорите. Тия да ги разправят на хората, които не са прекрачвали границите на милата ни татковина.

Защо той не пострада в Ирландия, която още през 2004-та въведе забраната за пушене? А в Италия защо никой собственик не се оплака от липса на клиенти, след като на 10 януари 2005 г. забраната влезе в сила?
Точно месец след това обиколих за 10 дни почти цялата северна част на страната. Навсякъде ресторанти и кафенета се пукаха по шевовете. И пред тях непрекъснато имаше опашки – от пушачи, излезли да дръпнат фас отвън. Никой дори не си и помисляше, че може да наруши забраната. Напротив, и върлите цигараджии се кефиха, че очите им не смъдят от дим, докато похапват пица.

Преродих се, похвали ми се приятел, който от 20 години е управител в луксозен ресторант в Париж. След забраната за пушене в началото на 2008 година целият персонал, сред които и много почитатели на „фъшкиите”, ходим с кеф на работа, обясни той.
В Лондон беше празник, когато влезе в сила забраната за пушене, твърдят българите там. Факт е, че няма фалирало заведение в Европа заради забраната за тютюнопушене!

 „Дано в скоро време държавниците ви осъзнаят колко губи туризмът ви, ако не забраните пушенето”, казва Марк Смит от Лондон. Той демонстративно отваряше врати и прозорци при влизането си в барчето или ресторанта на прекрасен нов хотел в Пампорово. Дошъл да покара ски за 2 седмици през февруари, но смяташе да си тръгва предсрочно заради принудата да диша цигарен дим. Защото, колкото и да е свеж въздухът навън, влезеш ли в хотела, отвсякъде се усмърдяваш.

В крайна сметка се оказва, че нашият законотворец милее не за бизнеса на ресторантьори и хотелиери, а за собствения си джоб. Какво ни правят на будали – всеки се сеща кой плаща за отмяната на забраната за тютюнопушене.

Като са толкова загрижени депутатите, защо не защитят отровените от цигараджиите пасивни пушачи? Защото те са най-потърпевшите. Доказва го и статистиката!
На 9.12. 2009 г. Световната здравна организация съобщи, че пасивното пушене става причина за преждевременната смърт на 600 хиляди души всяка година.
Това са глупости, чувам веднага възмущението на най-големите егоисти и най-масови убийци – пушачите.

Тогава чуйте моята история. Преди 10 години най-добрите специалисти по белодробни заболявания в Пловдив и София ме заклинаха да откажа цигарите, тъй като дробовете ми са на 60-годишен страстен пушач.

 Но, хора, аз никога не съм палила цигара през живота си! А около теб пушат ли, попитаха ме лекарите. Пушат като комин. Оказа се, че прекрасните ми колеги са потенциалните ми убийци. Благодарение на тяхното удоволствие да си дръпнат цигара, аз трябваше да се лекувам 8 месеца. За, които държавата плаща болнични, ако не е известно на щадящите „бизнеса”, а не хората, законотворци.

В същата ситуация в момента е моя приятелка. И нея лекарите предупреждават  да спре цигарите. А тя вече години наред гълта дима на любимия си съпруг, който трови не само нея, но и децата им. Как да го накарам да спре да пуши, дробовете му са проядени, пита ме злощастницата. А твоите как са, рикоширам аз. Зле, вече трети път влизам в болница. Тя, горкана, се загрижила да спаси човека, който я трови. Егоистът, който мисли само за своето удоволствие.

Бичуваме наркоманите, а те погубват физически само себе си и психически близките си. Защо не си отворим очите за наистина най-масовите физически убийци – пушачите?  Докога, бе хора, ще толерираме бащите си, майките си, братята си, сестрите си, приятелите си, колегите си УБИЙЦИ?    

Ако мислите като мен, гласувайте срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на:  http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html


Катя Стайкова е икономист, магистър по социология и политически науки

Коментари