Публикация

Кампания за профилактика на рака на простатата


Безплатни прегледи за профилактика на рак на простатата ще се проведат в София, Русе, Свищов и Сливен от 15 март до 15 май.

Инициативата е част от Национална кампания за профилактика на рака на простатната жлеза, която ще обхване 5 хиляди мъже над 50-годишна възраст. Те ще бъдат прегледани и консултирани от водещи специалисти – уролози и онколози.

„Ракът на простатната жлеза е заболяване, което започва подмолно, без специфични оплаквания и това кара много мъже да не ходят при специалист. А от такъв преглед се нуждаят веднъж годишно всички мъже над 50-годишна възраст, независимо от това дали имат, или нямат оплаквания”, посочи доц. Красимир Нейков, ръководител на урологичната клиника при Националната онкологична болница в София.

Той съобщи данни от Националния раков регистър за 2007 г., когато са отчетени 1559 нови случаи на рак на простатата. Доц. Нейков посочи, че заболеваемостта от това злокачествено заболяване непрекъснато нараства.

 „Поне в 1/3 от случаите болестта се установява в напреднали фази – в 3 и 4 стадий, когато почти нищо радикално не може да бъде предложено на пациентите”, посочи специалистът, уточнявайки, че целта на инициативата е именно да обхване мъжете в рисковата възраст и заболяването да се диагностицира в 1 или във втори стадий, когато е възможно излекуване.

Прегледите ще се правят след предварително записване. Желаещите в София трябва да се обадят на тел. 80 76 363.

Преди самата консултация със специалист е нужно да бъде направен кръвен тест за определяне на простатния специфичен антиген. За целта в столицата са разкрити четири пункта - на ул.„Позитано” 24, на ул.„Бузлуджа” 29, в медицинския център на ул. „Здраве”19 (срещу болница „Майчин дом”), и в 22-ро ДКЦ.

Повече информация за кампанията, организирана от Ротари-България, може да бъде открита на адрес: www.rotarydistrict2482.org.

Коментари