Публикация

Рибеното масло, поемано през бременността, може да намали до 3 пъти риска от астма при детето

Рибеното масло, поемано през бременността, може да намали до 3 пъти риска от астма при детето

Ново изследване доказва ползите от омега-3 мастните киселини за здравето на майката и детето,


Рибеното масло под формата на хранителна добавка, поемана по време на бременността, може значително да намали риска от астма при децата, установи ново проучване в Дания.

Ползите от омега-3 мастните киселини за здравето са добре известни, като едни от най-важните сред тях са намаляване на риска от сърдечносъдово заболяване и защита на когнитивните функции на човека.  

Новото проучване е проведено от изследователския център  „Перспективни изследвания на детската астма“  в Копенхаген в сътрудничество с Университета на Уотърлу, Канада.  Авторите на новото изследване направили хипотетична връзка между увеличаващия се брой на деца, заболяващи от астма в западните държави, и ниските нива на противовъзпалителните омега-3 киселини в техния хранителен режим. След това изследвали ефекта от приема на хранителни добавки с омега-3 киселини при бременни жени и вероятността техните деца да развият астма.

Ръководителят на изследването проф. Кен Старк от Канада и неговият екип подбрали 736 жени, които били в 24 гестационна седмица от бременността си. На случаен принцип на някои от жените бил предписан прием на хранителни добавки под формата на рибено масло, съдържащи 2,4 грама полиненаситени мастни киселини. Контролната група получавала също плацебо добавки, които съдържали зехтин. След това учените следели редовно нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта на бременните.

Като цяло, клиничното изследване обхванало 695 деца. След като се родили, те  били следени от изследователския екип в продължение на 5 години. Това е възрастта, на която астмата може да бъде клинично диагностцирана.

По време на 5-годишния период изследователите наблюдавали здравето на децата, като следели за признаци на постоянно хриптене, както и за инфекции на дихателните пътища, усложнения от астма, екземи и  чувствителност към различни алергени.  

Резултатите от проучването показват, че омега-3 мастните киселини намаляват с 31 процента риска при децата да развият астма. Данните бяха публикувани в New England Journal of Medicine.

От дълго време предполагаме, че има връзка между противовъзпалителните качества на омега-3 мазнините, малкото им съдържание в т.нар. Западна диета, и увеличаващият се брой на болни от астма деца. Изследването доказва, че те са свързани в значителна степен“, коментира един от авторите проф. Ханс Бисгаард.

Проучването разкрива, че при бъдещите майки, които са вземали ежедневно тази хранителна добавка по време на третия триместър на бременността, опасността децата им да развият астма или постоянни хрипове е намаляла с почти 31 процента.

Редовното вземане на добавките отбременни също така се асоциира с намален риск от респираторни инфекции при децата.

Източник: Medical news today

Коментари