Публикация

НЗОК и НПО готвят анализ и предложения за реимбурсация на лекарствата


На среща между д-р Албена Златарева, зам.-директор на НЗОК, и Борислав Георгиев, директор на дирекция „Лекарства”, с представителите на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и Евгения Адърска бяха дискутирани въпроси, свързани с реимбурсирането на медикаментите за определени заболявания, както и предписването и отпускането на лекарства, платени от НЗОК.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че пациентските организации трябва да бъдат активен партньор в лекарствената политика, като представят свои предложения за оптимизиране на разходите за лекарства на институцията. Това ще помогне да бъде намерен баланс между потребностите от лечението на пациентите и финансовите възможности на касата.

Стартиран беше анализ на разходите по отделните групи продукти по заболявания в различните региони. На базата на този анализ НПО и НЗОК ще излязат с конкретни резултати и предложения, които ще бъдат подложени на широка публична дискусия.

НЗОК, като обществен фонд, ще продължи да разчита на диалога с пациентите, за да бъде постигнато оптимално разпределяне на средствата от бюджета на институцията за лечението на всяка диагноза, се казва в съобщение на касата.

По-рано д-р Златарева съобщи пред агенция Фокус, че  по отношение на лекарствата за паркинсон е отправила  предложение към националния консултант – следващата седмица  да се направи среща със специалисти и да се намерят критерии,  с които да се упражнява много по-строг контрол върху разхода на средства и лечението на болните от паркинсон да бъде правилно.

"По отношение на паркинсон, ние намерихме решението – след като се изгради този консенсус от невролозите съвместно с нас във вторник на срещата и намерим далеч по-строги критерии, по които ще бъдат изписвани тези скъпоструващи медикаменти, и след отпадане на решението в комисията по прозрачност, ние ще можем отново да прегласуваме реимбурсацията на тези медикаменти и тя отново ще бъде сто процента. Имаме такова съгласуване". - заяви д-р Златарева.


Вчера Васил Настев, председател на Сдружението за достоен живот на хората с паркинсон съобщи за health.bg, че са получили уверение , че въпросът ще бъде преразгледан. Ще търси решение и чрез въвеждане на генерични лекарства, които са по-евтини.
„Аргументите , че лекарствата са за допълнително, а не за основно лечение, не отговарят на истината. За същите медикаменти и за същия процент спечелихме дело срещу НЗОК” - каза Васил Настев.

Коментари