Публикация

Ксеноестрогените - защо са опасни и как да им противодействаме?

 Днес, 25 години след първоначалните наблюдения върху ксеноестрогените, учените говорят не просто за тенденция на покачващите се нива на естрогена в организма, а за „ера на естрогенна доминантност“ с  произтичащи от нея вредни и опасни последици.


 

 

Почти всички процеси в нашия организъм се регулират и управляват от хормоните - химични вещества, секретирани от една тъкан, за да повлияят на други тъкани в тялото.  

Естрогенът е може би най-популярният  от тях. Наричат го  „женски хормон“, но в действителност  той се синтезира и в мъжкия организъм, макар и в много по-малки количества. Хипофизната жлеза в мозъка генерира хормони (фоликуло-стимулиращ хормон [FSH] и лутеинизиращ хормон [LH]), които предизвикват узряването на новa яйцеклетка и освобождаването на фоликул всеки месец. С развитието на фоликула се произвеждат естроген и прогестерон. Ролята на естрогена в женския организъм е наистина уникална. Той е отговорен за растежа и развитието на женските полови белези,  за възпроизводството и за сексуалното поведение. Като цяло, естроген се произвежда в яйчниците, надбъбречните жлези и мастната тъкан. По-специално, естрадиол и естрон форми се произвеждат предимно в яйчниците при пременопаузални жени, докато естриол се произвежда от плацентата по време на бременност.

При жените естрогенът циркулира в кръвния поток и се свързва с естрогенните рецептори на клетките и тъканите, които влияят не само на гърдите и матката, но и на мозъка, костите, черния дроб и сърцето.

Естрогенът определя растежа на лигавицата на матката по време на първата част от менструалния цикъл, предизвиква промени в гърдите по време на юношеството и бременността и регулира различни други метаболитни процеси, включително растежа на костите и нивата на холестерола.

Естрадиолът способства отлагането на мазнини, потискайки процеса на използването им в качеството на гориво и попълвайки мастните депа на организма. От една страна способства освобождаването на хормона на растежа, но на клетъчно ниво пречи на сигналите, необходими за неговата активация. Той играе ключова роля в трупането на мазнини на определени места в женското тяло. Затова прекомерното количество естроген в организма може да бъде причина и за напълняване, поява на целулит. Освен това може да бъде причина за косопад, чупливи нокти.  

Високи стойности на естрадиол могат да причинят  кисти на яйчниците, тежки заболявания на черния дроб (в който основно се разгражда естрогенът), при прием на някои медикаменти.

Ролята на естрогена в женския организъм е изключителна, но в рамките на определени стойности.  И обратно -  прекалено високите нива на  естроген имат мощен потискащ ефект както върху женската физиология, така и  върху женското психично здраве. Те пренастройват метаболизирането на есенциалната аминокиселина – триптофан до серотонин, премествайки мястото на осъществяване на тази реакция от централната нервна система – предимно към черния дроб. Това води до често главоболие и депресии. Серотонинът играе ключова роля при регулиране агресивността, съня, апетита и най-вече настроението и сексуалността.

Една от основните причини за тенденцията в последните години да се покачват нивата на естрогена в организма, е наличието на така наречените ксеноестрогени. „Ксено“ означава „чужд“, „външен“, а ксеноестрогени означава „външни естрогени“.Това е  група от субстанции, които присъстват невидимо в окръжаващата ни среда. Срещаме се с тях всеки ден. Ядем ги, пием ги, вдишваме ги, употребяваме ги в ежедневието си, в работата, в къщи. Те присъстват в почвата, водата, въздуха, храната, козметиката ,  те са предмети от домакинството, намираме ги в опаковките...Наличието им е установено през 1991. Те действат като имитират естествените полови хормони,  свързват се  с рецепторите в клетката и предизвикват нормален или ненормален отговор чрез блокиране, предотвратяване или променяне на свързването на нормалните хормони към тях. Те стимулират образуването на допълнителни естрогенови рецептори, като:

  •  могат да възпрепятстват функционирането им.
  •  могат да потискат способността на черния дроб да обезврежда и отделя естрогена.
  • други ксеноестрогени могат да доведат до увреждане на клетката, грешки в ДНК и отключване на туморен растеж.
  • могат да блокират полезния за организма двувъглероден естроген и да стимулират производството на вредния за организма 16-въглероден, който провокира безконтролния клетъчен растеж.

 И днес, 25 години по-късно след първоначалните изследвания в тази област, учените говорят не просто за тенденция на покачващите се нива на естрогена в организма, а за „ера на естрогенна доминантност“ с  произтичащи от нея вредни и опасни последици.

Повече за ксеноестрогените – къде се срещат, как да ги избягваме и  как да им противодействаме – ще ви разкажем в поредица от следващи статии. Ще цитираме мнението и клиничните наблюдения на водещи специалисти, ще се спрем подробно на  последиците  в резултат на екстрогеннта доминантност и произтичащия от нея хормонален дисбаланс като: твърде ранен пубертет, репродуктивни проблеми, рак на гърдата, ранна и трудно поносима менопауза, целулит, акне, кожни проблеми…Ще ви разкажем защо е добре в определени случаи и при наследствена предразположеност към някои заболявания да се направи не кръвен, а слюнчен тест за естроген и къде може  да стане това.

 Един от начините да се противодейства на голямото количество естроген в организма е като  се повиши производството на прогестерон. 

На пазара вече има уникален български продукт, който съдържа изцяло растителни  екстракти с благотворно влияние върху женското здраве.

 

Нарекохме го Лейди Хармония, защото:

  • Подпомага хормоналния баланс в организма, нормалното протичане на менструалния цикъл и менопаузата.
  • Действа срещу мастните отлагания и целулита.
  • Влияе благотворно върху кожата и съединителната тъкан. 
  • Поддържа здравината на костите и кръвоносните съдове.

 

Лейди хармония е изцяло натурален. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да го намерите в аптеките и без рецепта.

 

 

Коментари