Публикация

Лекарите трябва да пишат рецептите четливо, постанови съд в Бангладеш

Причина за присъдата е, че има случаи, при които пациенти са купували грешни лекарства.


Съдът в Бангладеш е забранил на лекарите в страната да пишат нечетливо, след няколко случаи, в които пациенти са купували грешни лекарства поради грозно написани рецепти. Това съобщи Агенция „Фокус“, позовавайки се на информация на AFP.

Сега лекарите ще трябва или да пишат рецепти на машина, или да ги пишат с печатни букви“, заяви заместник главният прокурор на страната Коклесур Рахман. „Съдът нареди на здравния министър да разпространи новото правило сред лекарите в страната“, добави той.

Наредено е също така лекарите да използват имената на самите лекарства, а не специфичните търговски наименования, с които те са продавани от различните фармацевтични компании.

„Много пациенти и дори някои фармацевти не могат да прочетат драсканиците на лекарите по рецептите“, заяви адвокат Манзил Моршед, който е завел дело от името на обществото. „Често те вземат грешни лекарства. Това им струва пари и понякога ги излага на здравен риск“, добави той.

Решението на съда е прието добре от обществото, макар и някои лекари да искат от правителството да въведе по-бързо компютризирана система за издаване на рецепти.

Коментари