Публикация

Решението за намаляване на реимбурсацията не е окончателно


Доц. Васил Димитров, председател на Комисията по позитивния лекарствен списък, заяви, че решението на комисията за намаляване процента на реимбурсация на лекарствата за някои заболявания се атакува в комисията по прозрачност. Ако тя го отхвърли, то отново ще бъде обсъждано в комисията по лекарствата.

Така към момента няма окончателно решение за намаляване на реимбурсациите на лекарствата за паркинсон, глаукома и остеопороза.

„Комисията не е някаква инертна комисия за гласуване. Тя работи в тясно взаимодействие с НЗОК, с БЛС, МФ. Ние много критично разгледахме това писмо, което беше изпратено от НЗОК. С някои неща се съгласихме, а с някои  - не ”. - обясни доц. Димитров на пресконференция.

Д-р Албена Златарева, заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, подчерта, че е наложително да се засили контролът и да се намалят разходите на касата, иначе в средата на годината няма да има бюджет.

Тя обясни, че през последните месеци има рязко нарастване на разходите за лекарства за опредени заболявания, което е дало основание реимбурсацията на лекарствата за остеопороза, паркинсон и глаукома да бъде намалена. Според доклад на здравната каса има съществени разминавания при изразходването на средства за лечението на пациенти в отделните градове.


„Средствата, отделени от РЗОК-Разград за лечението на пациентите с паркинсон, са четири пъти по-малко, спрямо РЗОК-София. Във Варна разходите за лечение на болен от хипертония за октомври са почти три пъти повече, отколкото във Враца. Оказа се, че за лечението на един пациент с паркинсон в София-град са изписани три скъпоструващи медикамента”, посочи д-р Златарева и допълни, че това е наложило НЗОК да наложи по-строг контрол на изразходването на средства.

Коментари