Публикация

Проф. Р.Абът: Българските специалисти не отстъпват на американските


„Смятам, че българските очни специалисти по нищо не отстъпват на американските, а оперативните методи, които се прилагат тук и в Съединените щати, не се различават ”.
Това каза президентът на Американската академия по офталмология проф. Робърт Абът.

Той посети болница „Токуда” – София, където се срещна с изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Росен Панов и началникът на отделението по офталмология д-р Веселин Даскалов.

Професорът разгледа диагностичните кабинети, стационара и операционния блок на отделението по очни болести, давайки висока оценка на апаратурата и квалификацията на специалистите.

Д-р Даскалов и проф. Абът обсъдиха новостите в лечението на очните заболявания, като основно коментираха възможностите на рефрактивната хирургия, съвременния подход при трансплантации на роговица при деца и възрастни, лечението на макулната дегенерация и приложението на стволова терапия при механични увреждания на окото.

Американският опит показва, че лечението със стволови клетки след травма на преден очен сегмент е успешно при 70-80% от случаите.

Ричард Абът е професор по офталмология в Калифорнийския университет и научен сътрудник към фондацията „Проктор Францис I”, САЩ.

Коментари