Публикация

Кардиолози: Ниските температури повишават кръвното и водят до аритмии

Кардиолози: Ниските температури повишават кръвното и водят до аритмии

Да се стои навън само докато се появи усещане за студ. Хипертониците да имат задължително шапка на главата, топли обувки и ръкавици


Ниските температури се отразяват главно върху повишаване на кръвното налягане с аритмии и със засилване на предхождащи сърдечни проблеми. Това обясни пред БНР кардиоложката д-р Валентина Григорова: 

В ден като днешния хората с високо кръвно трябва да имат малко по-голямо самонаблюдение. Това са хора, които обикновено знаят за заболяването си и вземат лекарства. Те могат да увеличат дозите си от лекарства, допустимо е с половин доза повече, докато отидат на консултация с техния лекар. Да внимават за няколко съществени симптоми: гръдна болка на широка площ, безпричинна умора, прилошаване, гадене, нарушение на дишането.  Ако няма пряка причина за тези симптоми, значи става въпрос за влошаване на сърдечното състояние, коментира спецалистката.

Студеното време е опасно за такива пациенти, тъй като температури под минус 5 градуса предизвикват спазъм на кръвоносните съдове. Оттам се повишава кръвното налягане и се влошава сърдечният ритъм, обяснява кардиоложката. В зимните месечи зачестява и поставянето на пейсмейкъри,тъй като пулсът се забавя, има по-големи паузи в сърдечната дейност и това е причина за по-чести посещения в болниците. 

Препоръчва се и спазване на режим - физическо натоварване/покой, както и престой на открито до появата на чувство за студ. Усетят ли хлад, трябва да се приберат на топло и да бъдат с подходящи дрехи. Особено важно е  хората с хипертония да имат шапка на главата, тъй като мозъкът е една структура, която е богато кръвоснабдена и се нуждае от повече кръв и кислород, съветва д-р Григорова. Добре е да се носят ръкавици и топли обувки, както и дрехи от естествени материи, по-добре няколко на брой. Ако се появи сърдече спазъм, човекът по възможност трябва да влезе в топло помещение и да остане там. 

Най-опасни са ниски температури и насрещен вятър, тъй като тогава охлаждането е по-голямо. За предпазване трябва да има шал на устата, тъй като тогава въздухът, който се диша, ще е по-затоплен, съветва д-р Валентина Григорова.

 

 

 

 

Коментари