Публикация

БЛС: НЗОК не е заплатила на джипитата близо половината от парите за потребителската такса на пенсионерите

Според председателя на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев здравната каса дължи на семейните лекари около 4 млн. лв.


Здравната каса не е изплатила част от дължимите на семейните лекари суми за 2016 г. За това алармира Българският лекарски съюз. В писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев алармира за проблема. В текста се отбелязва, че става въпрос за пари, които компенсират разликата в потребителската такса, заплащана от пенсионерите.  

Според настоящото законодателство потребителската такса за всички пациенти, които се обърнат към личния си лекар, е 2,90 лева. При преглед пенсионерите заплащат само 1 лв., като разликата се покрива със средства от държавната хазна. Общата сума, заложена за потребителските такси на пенсионерите е 8 млн. лв. и е предвидена в бюджета на Министерството на здравеопазването, което е длъжно да направи трансфер към касата.

Пред CredoWeb д-р Грозев обясни, че става въпрос за около половината от средствата заложени в бюджета за тази цел. Това означава, че на джипитата не са изплатени около 4 млн. лв.

В писмото на БЛС се настоява ръководството на здравната каса да предприеме незабавни мерки за установяване на причината за наплащането на дължимите суми и за тяхното погасяване.

„Моля също така, в случай, че причината е неосъществен трансфер от страна на бюджета на Министерството на здравеопазването, да направите нужните постъпки за осигуряване на необходимите суми“, заявява д-р Грозев.

Пред CredoWeb той коментира, че ако сумата не бъде изплатена от бюджета за 2016 г. е възможно от НЗОК да си правят сметката това да стане с пари от 2017 г. По думите му това поражда опасност в бюджета на касата за тази година да се появи дефицит. 

Коментари