Публикация

Ново в аптеки „Фаркол“: Безплатно мерене на кръвно налягане

Апарати, последно поколение, са на разположение на клиентите, като ползването им е улеснено - само с едно натискане на бутон


Нова, напълно безплатна, услуга предлага за клиентите си аптечна верига „Фаркол“ в Бургас. От началото на януари т. г., посещавайки някоя от 6-те аптеки на територията на града, те могат да проверят нивото на своето кръвно налягане.

За целта в аптеките „Бургас“, „Здраве“, „Трапезица“, „ДКЦ 1“, „Славейков“ и „Фаркол Демокрация“ са поставени стативи и апарати, които са на разположение на клиентите. Който желае, може да седне на обособено място и спокойно да измери кръвното си налягане.

Апаратите са последно поколение, производство на компанията „Хартман“. Те са напълно автоматични и лесно могат да се използват от хора от всички възрастови групи. Действат само с едно натискане на бутон.

„С инициативата ни искаме да насочим вниманието на хората към това колко важно е да следим стойностите на кръвното си налягане. Това е особено наложително за хората с хипертония, които са една доста голяма група. Грижата за здравето означава, на първо място, да сме информирани и редовно да извършваме профилактика“, коментира управителят на аптеки „Фаркол“ магистър фармацевт Красимир Златев.

Освен високо кръвно налягане, рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания са повишени нива на холестерол, тютюнопушене, захарен диабет и затлъстяване. Затова, според специалистите, много важно е да се промени начина на живот – без стрес, употреба на здравословни храни и спорт.

 

Ето и съвети как правилно да измерваме кръвното налягане:

 

Измервайте кръвното си по едно и също време на деня

Един час преди измерването не трябва да се пуши или да се употребява кафе

Мерете кръвното си в състояние на покой, след 2-3 минутна почивка

Не измервайте кръвното си, ако имате позиви за уриниране

При измерване поставете и задръжте маншона на една линия със сърцето

Не се движете по време на измерване

Не говорете по време на измерване

Оставете интервал от поне 1 минута между две измервания

Водете дневник като записвате стойностите си с дата и час

Следете редовно кръвното си налягане

 

 

 

Коментари