Публикация

Проверки в пловдивските болници и медицински центрове


Районният център по здравеопазване и Районната здравноосигурителна каса извършват съвместни проверки в болничните заведения и медицинските центрове, които са подписали договори по клинични пътеки, съобщи директорът му д-р Георги Божиков.

Той обясни, че инспекциите се правят на случаен принцип, като експерти от Северна България  проверяват болниците в Пловдив, а специалисти от областния град - тези във Видинско.

„Контролът е насочен към това как здравното заведение е отговорило на новите критерии - брой специалисти, състояние на апаратурата и на всички останали стандарти, регламентирани в Националния рамков договор. Проверките ще продължават до края на седмицата”, уточни д-р Божиков.

По негово разпореждане всички болници трябва да сложат на видно място за пациентите ценоразписите с предлаганите здравни услуги.

„Важно е всеки да знае какво, как и къде се плаща”, подчерта д-р Божиков и допълни, че  здравните власти искат от болничните администрации всеки пациент да е уведомен писмено за заплатените дейности или консумативи, който не се поемат от касата.

Констатирано е, че няма големи разлики в ценоразписите на болниците и медицинските центрове за платените изследвания. Например в частна болница в Пловдив ВИП стая на ден е 50 лева, а еднократна такса за придружител е 40.

Сега се проверяват най-големите болници, сред които УМБАЛ „Св. Георги” и МБАЛ „Пловдив”,  посочи директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев.

Той обясни, че особено стриктно се следи за пациенти, които само се водят на лечение по документи, а всъщност не се лекуват нито в болницата, нито вкъщи.

„През последните години „мъртвите души” бяха един добър начин за източване на пари от касата”, подчерта д-р Джурджев.

Директорът на районната здравна каса допълни, че се проверяват също и общопрактикуващи лекари, които имат най-голям брой изпратени пациенти за болнично лечение.

Коментари