Публикация

Повечето пациенти със счупвания са възрастни

Компетентен съвет за предпазване от фрактури и травми дава травматологът проф. Владимир Ставрев, началник на клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги".


Само за последното денонощие в Пловдив 12 души са със счупени китки и глезени при падане, както и 3 случая на счупени тазобедрени стави. 

Пострадалите са предимно възрастни хораповечето жени, съобщи проф. д-р Владимир Ставрев от клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги”.  Най - често се чупи китката на ръката при възрастните пациенти.

Той призова възрастните хора да не излизат по заледените тротоари, но уточни, че в клиниката има достатъчно легла за хоспитализиране на пострадалите. Има случаи, в които може да приемем и 100 пациенти, работим в условия на 24 часова спешност, каза още проф. Ставрев.

Проф. д-р Владимир Ставрев каза, че първият му съвет е към възрастните хора, които е добре да помолят някой да им напазарува и да не напускат домовете си. 

Ако трябва да се разхождате по улиците, то трябва да се ходи на къси, ситни стъпки, с леко изнесена напред тежест, защото падането обикновено е назад, посъветва професорът.

Лечението на травмите и счупванията при крайниците трае от 4 до 6 месеца.

Коментари