Публикация

При измръзване алкохолът не помага, вреди

Самото приемане на повече от 100 грама концентрат може да доведе до много по-тежки измръзвания


При измръзване много хора, грешно, решават, че когато пийнат алкохол ще помогнат на организма да се справи с хипотермията. Тази заблуда се дължи на факта, че при прием на алкохол в началото той действа отпускащо.Пострадалият чувства временно облекчение, затопляне, но само след 10-15 мин се получава точно обратният ефект и дори при по-слабо измръзване може да има необратими последствия.

Самото приемане на повече от 100 грама концентрат може да доведе до много по-тежки измръзвания. До 50-100 г наистина разширяват периферните съдове допълнително и те започват да отделят повече топлина. А всъщност измръзването е физиологичен механизъм, това е опит на организма да се спаси.

Той се опитва да си вземе температура от ръцете, краката, носа и ушите, защото предполага, че в този момент не му трябват, за да ги насочи към сърцето и най-вече към мозъка. Като вкараме алкохол, ние прекъсваме този опит на организма да се спаси при температури, които не са подходящи за него. Така се получава общо преохлаждане. Затова всяка зима научаваме за подпийнали хора, замръзнали някъде на път за вкъщи. Нека да кажем, че е категорично доказано – пушенето допълнително свива периферните съдове и засилва степента на измръзване.

 

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари