Публикация

Здравната каса прие критериите за безплатните лекарства за хипертония

Здравната каса прие критериите за безплатните лекарства за хипертония

С близо 5 500 000 лева ще намалеят разходите на българските пациенти с такова заболяване, изчисляват от НЗОК


Надзорният съвет на Здравната каса прие на заседание на 11 януари критериите за изписване на безплатни медикаменти за първична есенциална хипертония. Това съобщи пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Безплатните медикаменти трябваше да се отпускат от 1 януари 2017 година.

Критериите са изработени от комисия, назначена със заповед на управителя на НЗОК, и са съгласувани с националния консултант по кардиология – проф. д-р Асен Гудев. В критериите е определена целевата група пациенти, както и критерии за кодиране на диагнозата, съобщават от Здравната каса. 

От тази година здравноосигурените лица с първична есенциална хипертония (МКБ I10) имат достъп до безплатна за тях лекарствена терапия във всяко едно международно непатентно наименование. Това осигурява достъп до поне един напълно платен лекарствен продукт от група (INN) и намалява финансовия натиск върху пациентите.

С близо 5 500 000 лева ще намалеят разходите на българските пациенти с такова заболяване. Това показва оценката на въздействието и финансовата тежест върху ЗОЛ на промяната, която се въвежда, с ниво на реимбурсиране на монопродуктите за лечение на есенциална хипертония на 100 %“ от 01.01.2017 г.

Разходът за НЗОК за стопроцентното реимбурсиране на лекарствата за хипертония е в размер на около 6 млн. лева повече за 2017 г. спрямо 2016 г., показва оценката на въздействие на промяната. Прогнозата е базирана на 214 хил. здравноосигурени лица, обърнали се към изпълнители на медицинска помощ през първите девет месеца на 2016 г. В прогнозните разчети е заложено и очаквано завишаване на броя на пациентите - с около 2,5%, на които е оказана медицинска помощ по тази диагноза.

 

Коментари