Публикация

Инфекция с ентеровирус при децата може да доведе до диабет тип 1

Инфекция с ентеровирус при децата може да доведе до диабет тип 1

Вирусът обаче не е единствената причина, влияят и генетични фактори


Вече са налице все повече данни, че често срещана група от заразни инфекции при децата може да играе определена роля при възникването на диабет тип 1, твърдят финландски учени.  

Тези вируси са известни също така и като ентеровируси. Причиняват редица инфекции – от най-обикновена настинка до сериозни състояния като детски паралич.
Изследването във Финландия установило, че деца със симптоми, че може би развиват диабет тип 1, са прекарали значително повече ентеровирусни инфекции, продължили най-малко една година преди това. 

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система на организма започва погрешка да разрушава здравите инсулинопроизвеждащи клетки. При диабет тип 1 количеството на разрушените инсулинопроизвеждащи клетки е толкова голямо, че организмът вече не може да произвежда достатъчно от хормона инсулин, за да оцелее. Недостигът се компенсира от ежедневни дози инсулин, които се поемат чрез инжекции или помпичка. Около 5% от диабетиците са с диабет тип 1.

„Резултатите ни показват, че ентеровирусите може да предизвикат автоимунна реакция срещу клетките в панкреаса, произвеждащи инсулин“, коментира ръководителката на екипа, провел изследването, Ханна Хонканен. Тя е изследовател в Университета на Тампере, Финландия.

Автоимунният процес изглежда започва няколко месеца след инфекцията, което показва, че са налице бавнодействащи механизми, обяснява тя. 

Екипът подчертава, че целта на това изследване не е била да открие причинно-следствена връзка. Натрупаните данни обаче ясно показват, че съществува връзка между тези две заболявания, смята вирусологът д-р Хейки Хиоти, професор в Университета на Тампере.
„Най-вероятно ентеровирусната инфекция не би могла самостоятелно да причини диабет. Може би обаче е способна да предизвика това заболяване при някои хора, които са генетично предразположени“, обяснява изследователят.

Според екипа поне половината от случаите на диабет тип 1 може да са свързани с ентеровируси. 

Досега не е открит начин за превенция срещу ентеровирусите с изключение на детския паралич и ентеровирус 71, за които има ваксини, подчертават авторите на изследването. Данните от последното изследване обаче, заедно с предишни събрани доказателства, показват, че евентуалните ваксини и срещу други ентеровируси може да помогнат за намаляване на случаите на диабет тип 1. 

„Трябва да се има предвид, разбира се, че създаването на подобна ваксина за превенция при хора е дълъг процес“, предупреждава Хейки Хиоти. 

Ако бъде създадена такава ваксина, тя трябва да бъде сложена някоде в периода между раждането и навършването на 12 месеца на детето, тъй като е наблюдаван интервал от време между възникването на инфекцията и развитието на антителата в организма на детето, смята Джесика Дюн, директор на изследователския центъл към Фондацията за изследване на диабет при деца и младежи в САЩ.

Дюн е съгласна с авторите на изследването, че ентеровирусите вероятно не са единственият фактор от околната среда, който е отговорен за развитието на диабет тип 1 при децата.

„Диабет тип 1 е клинична диагноза и е по-вероятно хората да стигат до нея по различни пътища“, смята тя. 

Родителите не трябва да се притесняват прекалено много, ако детето им се разболее от ентеровирус, подчертават авторите на изследването и Джесика Дюн. Повечето от малките, които се заразят с инфекцията, не развиват диабет тип 1. 

Ентеровирусите са много разпространени и причиняват всякакви заболявание от настинка до шап. Няма начин да предпазите детето си от контакт с ентеровирусите, обяснява Дюн.

„Всички деца преминават през поне няколко ентеровирусни инфекции. Затова е ясно, че са необходими допълнителните фактори като определени гени, за да се развие дабет“, обяснява Хонканен.

От екипа подчертават, че ще на необходими още изследвания, за да се потвърдят изводите от проучването им и да се разбере по-добре комплексната причина за възникването на диабет тип 1.

Източник: Webmd

Коментари