Публикация

По-високи здравни вноски от 2017 г.

По-високи здравни вноски от 2017 г.

Променята е следствие на вдигането на минималния осигурителен доход на 460 лв. от тази година


Здравните вноски са по-високи от началото на 2017 г. годината, напомнят от Националната агенция за приходите. Променята е следствие на вдигането на минималния осигурителен доход на 460 лв. от тази година.

Ставката за държавното обществено осигуряване се увеличи от началото на годината с един процентен пункт. Така например, ако безработните за миналата година, които плащат сами здравните си вноски, са плащали 16.80 лева месечно, сега държавата очаква от тях да плащат по 18.40 лева месечно. 

Срокът за плащане на дължимото за януари е 25 февруари 2017 г.

Преди да платят дължимите здравни вноски, лицата, които са трайно безработни или са с прекъснати здравноосигурителни права, трябва да подадат Декларация образец 7, припомнят от НАП.

В случай, че имат по-стари задължения за здраве, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените суми ще покрият най-старите им задължения, ако имат такива.

Справка за здравноосигурителния им статус, както и проверка на периодите, за които липсват здравноосигурителни вноски, могат да се направят чрез електронната услуга на НАП или по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП автоматично могат да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Коментари

А и здравната каса да точат

Защо по високи малко ли са им парите дето плащаме за прегледи и прочие дори за едно бебе искат пари ако може и двоино та да ти помогнат да бъдеш здрав или да изкажат един куп глупости