Публикация

Ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ иска намаляване на ДДС за здравеопазването

Налогът да бъде свит от 20 на 6-8 процента, предлагат от водещата университетска болница


 

Нужен е нов статут на държавните и общинските болници  – те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта „Здраве“, който формират. Това заяви доц. Д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“ в началото на 2017-а година. Той посочи, че всички лечебни заведения - от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни. Държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните – на банките.

В момента месечните приходи на УМБАЛ „Пловдив“ са паднали с около половин милион лева заради лимитирането  при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата, с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото над лимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата, признава доц. Йорданов.  

Според него част от острият недостиг на финансови средства в болниците може да бъде преодолян и ако ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8%.

Проблеми има и с налагането на болниците  на пръстовият идентификатор. Когато се чекира пациентът, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. Разбира се, че не е, когато НЗОК откаже да плати за неговото лечение. Само за последния месец на 2016 г. за четирима пациенти, чието лечение струва по 2-3 хиляди лева всяко  на   УМБАЛ „Пловдив“ няма да се преведат средствата за тях. 

Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта, заяви доц. Йорданов. В нея се съдържа достатъчно информация - здравна и финансова и  чрез нея може да се проследи здравният статус на всеки пациент във времето - кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е бил пациент от спешен порядък, или пък с хронично заболяване.

Ръководството на болницата ще постави исканията си пред бъдещия здравен министър.

 

Коментари