Публикация

Извънредни имунизации срещу морбили в Плевенско


От март в Плевенска област започва извънредна имунизационна кампания срещу морбили, съобщи д-р Бонеслав Бонев от отдел „Противоепидемичен контрол” в Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Той поясни, че в плевенската инспекция ще бъдат доставени 1000 дози от тривалентната ваксина срещу паротит, морбили и рубеола, осигурени от Министерството на здравеопазването.

Първите ваксинации ще се извършат в село Буковлък, където има голям брой хора от ромски произход. Вече са проведени разговори с кмета на селото и е направена организация за имунизация. Тя ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и от два екипа на РИОКОЗ-Плевен, поясни д-р Бонев.

До средата на март в здравната инспекция ще се направи и втора доставка от ваксините, като те отново ще се поставят първо на рисковите групи, уточни д-р Бонев.

На извънредна имунизация подлежат всички лица от 13 месеца до 20 години, за които няма данни, че са ваксинирани за морбили.
Според справка на РИОКОЗ в областта 55 хил. души попадат в тази възрастова група.

За две седмици в Плевенско новите случаи на морбили са 13, като общият брой на болните вече е 28. Като огнища се очертават Гулянци, Плевен, Търнене и Бъркач.

 

 

 

Коментари