Публикация

Болницата в Горна Оряховица с нова социална услуга

В специално обособени помещения ще бъдат настанявани пациенти в терминален стадий, които се нуждаят от медицински грижи


Нова социална услуга ще бъде разкрита в многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов. 

В Трето вътрешно отделение вече са обособени три помещения с по две легла, които са ремонтирани и оборудвани за целта. В тях ще бъдат настанявани временно бездомници, както и пациенти в терминален стадий, които се нуждаят от специални грижи. Засега пилотно са отделени общо 4 легла за този тип пациенти, чиито близки ще заплащат за хосписната услуга. 

Месечната такса за обгрижването ще се движи между 600 и 700 лева, уточни д-р Иванов.

Храненето на пациентите ще е осигурено от болницата, която разполага със собствена кухня. При необходимост може да бъде предоставено и специално меню. Допълнително удобство за хората и техните близки е, че услугата ще се предоставя на територията на лечебното заведение, като във всеки момент на денонощието ще може да бъде получена медицинска помощ от специалистите.

Идеята хрумнала на д-р Иван Иванов след като научил, че хосписът в Елена е със запълнен капацитет и има търсене на услугата, особено от семейства, които живеят и работят в чужбина, и няма кой да се грижи за техните близки възрастни или болни хора. 

Коментари