Публикация

От печата: Реформата в ТЕЛК ще се точи до 2019 г. 

От печата: Реформата в ТЕЛК ще се точи до 2019 г. 

1 млн. лв. от ОП „Развитие на човешките ресурси“се отпускат за експертна подкрепа


Обещаваната от второто правителство на ГЕРБ реформа в системата на ТЕЛК очевидно ще остане за следващия кабинет. Според законодателната програма на Министерския съвет текстовете с промените трябваше да са готови до края на 2016 г. Но не са, а според последния проект, по който социалното министерство си отпуска пари за тази реформа, тя ще се точи до края на 2019 г., отбелязва в днешния си брой в. „Сега“.

Министерството на труда и социалната политика си дава още 1 млн. лв. от управляваната от него оперативна програма, за да направи реформата в ТЕЛК. Парите от ОП „Развитие на човешките ресурси“ се отпускат на дирекция в министерството, за да се „осигури експертна подкрепа за разработване на методологическа база за провеждане на реформа в медицинската експертиза“. Срокът за изпълнение на проекта е краят на 2019 г. 

Изданието посочва, че целта е да се въведат международните стандарти на Световната здравна организация за функционалното здраве на човек - тоест какво може да работи с дадено увреждане. Парите ще отидат и за обучение на служителите за работа с тези стандарти в двете нови комисии - медицинска и социална, които се подготвят да заменят сегашните ТЕЛК-ове. Обучение ще преминат служителите на НОИ, агенциите по заетостта и социално подпомагане, както и лекари с различни специалности. 

Коментари