Публикация

Oт печата: Пострадалите пациенти от Хитрино били надлимитни

Oт печата: Пострадалите пациенти от Хитрино били надлимитни

НЗОК не плаща лечението им, парите се трупат като дълг на болниците 


Близо 70 хил. лв. струва лечението на петимата най-пострадали от инцидента в Хитрино, транспортирането и изпращането на екипи от Военномедицинската академия на място, съобщава в днешния си брой в. „24 часа“.

63 422 лв. от средствата са за болнично лечение във Военноморската болница във Варна и във ВМА в София, като към момента тези пари не са покрити и се трупат като дълг.

Разходите по клинични пътеки за 4-мата пациенти във Варна и петия, който бе преместен преди 20-ина дни в София, са в размер на 40 637 лв.“, обясни ген. проф. Николай Петров, началник на Военномедицинската академия в София, цитиран от изданието.

Четиримата във Варна са изписани, а 27-годишният мъж, който все още е в реанимацията на ВМА в София, вече е без опасност за живота. Той бе в много тежко състояние поради комбинирана травма на мозъка и белия дроб. Пациентът вече е в съзнание, храни се сам. Предстои той да бъде транспортиран в болницата в Шумен, където ще продължат грижите по възстановяването му.

От Военномедицинската академия са изпратили писмо до ръководството на здравната каса и до здравния министър, в което молят лечението на пострадалите да бъде платено в пълен размер. Дейността се води извънлимитна за ВМА, а касата не плаща на болниците извънлимитната работа, отбелязва всекидневникът.

Лимитите за болниците, както и въвеждането на пръстовия отпечатък са израз на слабост. Тези мерки са предприети, защото управляващите здравната система не успяват да въведат адекватен контрол на болничните дейности“, коментира ген. Петров. 

Според него не може да има лимити за основните болници в България, върху които лежи спешността и които се отзовават при извънредни обстоятелства като инцидента в Хитрино.

Коментари