Публикация

Първата клиника по Хирургия в Бургаска област е в УМБАЛ „Дева Мария“

С разрешение за осъществяване на лечебна дейност №МБ – 362/16.12.2016г. Хирургично отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ става Клиника по Хиругия – с III-то, най-високо ниво на компетентност.


С разрешение за осъществяване на лечебна дейност №МБ – 362/16.12.2016г.  Хирургично отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ става Клиника по Хиругия – с III-то, най-високо ниво на компетентност.
Екипът на Клиниката по Хирургия на УМБАЛ „Дева Мария“, ръководен от доц. д-р Анатоли Карашмалъков, д.м. е съставен от висококвалифицирани хирурзи, които преди да се присъединят към „Дева Мария“ са работили и натрупали опит в други Университетски клиники в страната.

Самия Доц. д-р Карашмалъков е от водещите хирурзи в България. Има две придобити специалности – хирургия и онкология и над 20 години стаж като хирург и университетски преподавател. До оглавяването на отделението по хирургия на УМБАЛ „Дева Мария“ е републикански консултант по хирургия. Притежава специализации по лапароскопска хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, онкохирургия на стомаха и дебелото черво.

Квалификацията на хирургичния екип и технологичното оборудване на болницата осигуряват на пациентите лечение, съответстващо на най-високите стандарти в съвременната хирургия. В отделението се извършват най-големи като обем, сложност и качество операции в онкологичната хирургия при заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и ретроперитонеума, както и при тумори на стомаха и червата. Част от операциите се извършват лапароскопски (ендоскопски) с минимална травма за пациентите.

Дейността на Хирургичното отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ обхваща всички аспекти на модерната хирургия, но като приоритетни могат да бъдат отбелязани следните направления:

Онкохирургия (хирургично лечение на злокачествените заболявания на органите в коремната кухина, ретроперитонеума, щитовидната и млечна жлеза)
Чернодробна и панкреатична хирургия (хирургично лечение на бенигнени заболявания, първични и метастатични тумори на тези органи)
Миниинвазивна хирургия (лапароскопска/ендоскопскоа хирургия) – Холецистектомия (премахване на жлъчния мехур); Ингвинална херниопластика (при слабинни хернии); Фундоплакация по Nissen (при диафрагмални хернии и рефлуксезофагит); Апендектомия (премахване на апендикса); Супрареналектомия (операции на надбъбречните жлези); Спленектомия (премахване на слезката); Дистална панкреатектомия (операции на панкреаса); чернодробна и надбъбречна кистектомия (операции на черния дроб и бъбреците); Операции на стомаха, дебелото черво и др.
Ендокринна хирургия (хирургично лечение на заболявания на щитовидната жлеза, паратироидните и надбъбречните жлези)
Спешна хирургия (лечение на заболявания, изискващи хирургична интервенция в кратки срокове)
Клиниката по Хирургия на УМБАЛ “Дева Мария“ ЕООД функционира на база 15 болнични легла и разполага с приемно-консултативен кабинет в диагностичния блок на болницата и операционни зали с модерно оборудване. Клиниката и операционния блок  отговарят на всички изисквания за материална база на европейско ниво. Болничната база е модерна, осигурени са съвременни легла, климатик, телевизор, контакт с интернет мрежа.

Клиниката работи в непрекъснат режим и обслужва пациенти в планов порядък (хирургично лечение по избор) както и по сшеност от цялата страна. Извършва  диагностична, лечебна, консултативна дейност в областта на високоспециализираната хирургия.

В Клиниката по хирургия се провежда диагностика, консервативно и хирургично лечение при хирургични заболявания на органите на коремната кухина - жлъчен мехур, жлъчна система, черен дроб, задстомашна жлеза, далак, стомах, дванадесетопръстник, тънки и дебели черва, анус и перианално пространство, ретроперитонеум. Наред с това се извършват операции при всички видове хернии, доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза, щитовидната жлеза, перинеума и др.

Лекарите в клиниката разполагат с висококачествена апаратура за лапароскопски операции, за анестезия и следоперативно осигуряване на комфорт на пациентите.

Лапароскопската техника се използва рутинно при всички операции върху жлъчния мехур, апендикса и хернии на предната коремна стена, вътрешни хиатални хернии, и при определени заболявания на черния дроб, панкреаса, далака и червата. Оперират се в пълен обем всички хирургични заболявания от домейна на коремната хирургия като над 50% от хирургичните намеси са свързани с раковите заболявания на дебелото и правото черво, стомаха и задстомашната жлеза, жлъчната система и черния дроб.

Във всички изброени области се работи по 39 клинични пътеки, за които е сключен договор с НЗОК.

Коментари