Публикация

При диабет пазете краката сухи и топли през зимата

При диабет пазете краката сухи и топли през зимата

Влагата между чорапа и стъпалото e благоприятна среда за развитието на бактери и инфекции


Лошото кръвообращение и нервните увреждания засилват риска при хората с диабет от сериозни проблеми със стъпалата, особено в студено време.

„Дъждът, снегът и кишата имат нещо общо помежду си – водят до намокряне или овлажняване на стъпалата ви. Влагата, която се събира между чорапа и стъпалото и пръстите може да стане благоприятна среда за развитието на бактерии. А те могат да доведат до инфекция“, обяснява д-р Майкъл Амброзиак, хирург от Мичиган, специализиращ в операции на стъпала и глезени.

След излизане навън диабетиците трябва да сменят влажните или мокри чорапи, като подсушат стъпалата си с кърпа възможно най-бързо. Трябва да обръщат сериозно внимание на зоната между пръстите, съветва специалистът.

Хората с диабет трябва всеки ден да овлажняват ходилата си, за да предпазят кожата си от сърбеж или лющене. Избягвайте обаче да овлажнявате зоната между пръстите, защото прилагането на мазило там може да доведе до гъбична инфекция.

Диабетът може да причини увреждане на нервите (невропатия) на стъпалата и заради това е много важно те да не са близо до източници на директна или на силна топлина. Човек понякога се изкушава да доближи краката си до печка или друг уред през зимата, за да се стопли.

„Нечувствителността на стъпалата,причинена от невропатията, може да попречи на пациента да усети, че краката му се нагряват прекалено много. Като резултат той може да получи изгаряне втора или трета степен, което да доведе до сериозни проблеми с краката“, предупреждава д-р Амброзиак.

Има някои основни правила, които трябва да се спазват за превенция при диабет и диабетно стъпало. Избягвайте използването на различни средства за затопляне на краката като електрически одеяла, загреватели, които се слагат в обувките, затоплящи се стелки. Ако искате да си вземете топла вана, първо проверете водата с ръка или с термометър, за да се уверите, че не е прекалено гореща. Чак след това може да стъпите във водата с крака, съветва д-р Амброзиак.

Добре е да се използват чорапи, които поглъщат влагата и пазят стъпалата сухи и топли през зимата. Освен това, много е важно да се носят подходящи обувки.

„Независимо от климата, хора, които страдат от диабет, трябва да носят удобни обувки със стабилни поддържащи подметки и широка предна част, където са пръстите, за да се намали до минимум притискането им. През по-студените месеци трябва да помислите допълнително какви чорапи избирате и как ще се отрази времето на краката ви при ходене“, обяснява специалистът.

И не на последно място, диабетиците трябва редовно да ходят на преглед при специалист, който да следи в какво състояние се намират стъпалата им.

Източник: Health 24

Коментари