Публикация

Д-р Москов: Възможно е НЗОК да изплати надлимитната дейност на болниците със спестените от пръстовия отпечатък пари

Според министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов системата на пръстова автентификация показва ясно дали един пациент е лекуван в болниците.


След въвеждането на пръстова автентификация разходите на болниците са намалели с около 5 млн. лв. на месец. Това обяви в интервю за БНТ здравният министър в оставка д-р Петър Москов. Той добави, че това дава възможност НЗОК да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, там където работата на лекарите е доказана. По думите му системата на пръстова автентификация дава яснота и прозрачност дали един пациент е бил в болницата и дали наистина е лекуван. Министърът уточни, че все пак това дали на болниците ще бъдат изплатени изработените надлимитни пари, е автономно решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Според прогноза на БЛС, през 2016 г. неизплатената от каста надлимитната дейност е за около 24 млн. лв., като половината от нея е за пациенти, приети по спешност. За 2015 г. НЗОК не е платила на болниците 52 млн. лв. над заложените им бюджети.

Д-р Москов също така се похвали, че под негово ръководство са въведени ясни правила на работа в здравния сектор. Като пример за ясни правила, освен въвеждането на пръстова автентификация, министърът посочи връщането през 2017 г. на 137 млн. лв. от фармацевтичния сектор в касата, като отстъпки и електронните търговете за лекарства на болниците. „Въвеждали сме правила. Горд съм, че Реформаторският блок го има. Горд съм, че Реформаторският блок беше част от това управление. Горд съм, че успяхме да постигнем стабилност в държавата за две години“, каза още той. 

Коментари

Касата ще плати надлимитната дейност на куково лято. Хайде да видим с какъв дефицит ще приключи 2016 г.?

Петър Краев
16 яну 2017 16:07

Костадинов, ми то куково лято наближава - ей го де го:)

Стоянка Пеева
16 яну 2017 16:47

И сега е пълно с куковици, що ше чакате лятото. :)