Публикация

ШОКОВО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ

Шоково-вълновата терапия е сравнително нова методика в ортопедията и физикалната медицина, която представлява контролирана експлозия със звукови ударни вълни с ниска честота (0,5- 20 Hz) и налягане 1-5 бара. По този начин се предизвикват микротравми и локално псевдовъзпаление в третираната зона.


От повече от 3 години в Медицински център „Света Богородица” лекуваме пациентите с апарат за шоково-вълнова терапия на американската фирма “Chattanooga group”.

  Шоково-вълновата терапия е сравнително нова методика в ортопедията и физикалната медицина, която представлява контролирана експлозия със звукови ударни вълни с ниска честота (0,5- 20 Hz)  и налягане 1-5 бара. По този начин се предизвикват микротравми и локално псевдовъзпаление в третираната зона. Тези процеси водят до:

  • подобряване на микроциркулацията в съответното място
  • повишаване на локалната метаболитна активност
  • реабсорбция на калцификатите в тъканите
  • стимулиране на естествените регенерационни процеси

  Оздравителният ефект е свързан с отделянето на растежни фактори в тъканите, което води до образуване на нови кръвоносни съдове. Най-общо процесът на лечение с ударни вълни може да се обясни като реакция на организма от получаване на остра травма, при което се активират процесите на възпаление и регенерация. Крайният резултат е намаляване на повишения мускулен тонус и премахване на болката. Методът може успешно да се използва както за лечение на остри, така и на хронични травматични процеси.

  Шоково-вълновата терапия е ефективна при:

  • тендинити (раменни, пателарни, на Ахиловото сухожилие), бурсити, инсерционити,, периартрити на раменната става (включително и в стадия на „замръзнало рамо”), епикондилити ( латерален и медиален), фасциити
  • мускулни и сухожилни калцификати, разтежения и навяхвания, шип на петата
  •  
  • използва се за миофасциален обезболяващ масаж и лимфен дренаж

  Шоково-вълновата терапия се прилага посредством апликатори с различен радиус, с които се упражнява директно въздействие върху проблемната зона. Процедурите може да са свързани с болка или дискомфорт, които отшумяват в рамките на 1-2 дни след третирането. Някои от пациентите чувстват облекчение веднага след началото на процедурата, но за пълно възстановяване са нужни обикновено 6-8 седмици. Лечението се състои от 3-5 сеанса с продължителност 5-7 минути с интервал между тях 5-7 дни. Изследванията са доказали, че методът не предизвиква странични ефекти.

  Нашият 3-годишен опит с шоково-вълновата терапия показва много добри резултати при лечение на:

  1. Епикондилити (латерален и медиален). Прилагаме я като монотерапия или в комбинация с ултразвук, лазер.
  2. Ахилодиния. Обикновено я съчетаваме с ТЕКАР- терапия, лазер и ултразвук.
  3. Пателарен тендинит. Прилагаме я като монотерапия или в съчетание с лазер и ултразвук.
  4. Периартрит на раменната става с или без калкулозен бурсит, включително и в стадия на „замръзнало рамо”. Комбинираме я с интерферентен ток, магнитотерапия, ултразвук, масаж, кинезитерапия.
  5. Плантарен фасциит и шип на петата. Съчетаваме я с ТЕКАР-терапия, лазер и ултразвук.
  6. Инсерционити с различна локализация. Комбинираме я с ТЕКАР- терапия, лазер и ултразвук.
  7. Мускулни и сухожилни разтежения, навяхвания. Прилагаме я в съчетание с магнитотерапия и ултразвук.
  8. Хронични болки в кръста, дължащи се на дискови проблеми, ошипяване. Съчетаваме я с екстензионна терапия, вакуум с интерферентен ток, лазер, ултразвук, масаж, кинезитерапия.
  9. Целулит. Използваме я като монотерапия или в съчетание със съединително-тъканен масаж, фонофореза с антицелулитни гелове, вакуум-терапия.                                                  Заключение: Нашият 3-годишен опит в лечението с шоково-вълнова терапия показва много добри резултати в нейното използване както

     като монотерапия, така и в съчетанието и с други физикални фактори.

  

 

Коментари