Публикация

Срещу рака на маточната шийка има силни оръжия


Има едно заболяване, от което все още в България всеки ден умира по една. Всички знаем, че ракът по принцип е смъртоносно заболяване, но в ХХІ век е израз на сериозна безотговорност към себе си да допуснеш ракът на маточната шийка да прекрати земните ти дни.

Защото, ако говорим за напредък на медицината, при това заболяване той е реален. При това във всички посоки: профилактика, превенция, ранно откриване и лечение.
Алгоритъмът за справяне със заболяването е известен, но все още в България се разчита той да се прилага на случаен принцип, т.е. при жени, които сами са инициатори за своята защита срещу рака. В крайна сметка всеки сам отговаря за здравето си, но когато държавата организира система за профилактика, резултатите са много по-добри.

Класическият метод за профилактика са редовните цитонамазки. При тях чрез малка четчица гинекологът взeма клетки от лигавицата на маточната шийка, след което патолог ги гледа под микроскоп след специално оцветяване и установява дали има болестни изменения. При съмнителен резултат се прави т.нар. колпоскопия - рутинно гинекологично изследване, при което шийката на матката се наблюдава чрез специален микроскоп, като увеличението може да е от 6 до 40 пъти. Процедурата е бърза, не е болезнена и се извършва без упойка. Колпоскопията се използва за ранно разпознаване на предракови състояния, ракови процеси, както и за установяване на рак на маточната шийка.

Целта на посочените методи е да се открият навреме предраковите състояния на шийката или вече наличен рак в максимално ранен стадий.

Но през първата половина на 80-те години немският учен проф. Харалд Цурхаузен от университета в Хайделберг установява причинно-следствената връзка между един отдавна познат вирус -  човешкия папиломен вирус (HPV), и рака на маточната шийка. До този момент се е знаело, че вирусът причинява различни други заболявания като генитални кондиломи и брадавици, но не и рак. За това свое откритие професорът получава Нобелова награда за медицина през 2008 г.

Откритието позволява да се разработят тестове, чрез които да се открива хроничната инфекция с човешки папиломен вирус. А това означава да се вземат мерки далеч преди тази инфекция да е предизвикала рак на маточната шийка.

Тестът HC-2 за HPV, въведен за пръв път от компанията Digene и разпространяван понастоящем от германския биотехнологичен гигант Qiagen, е най-широко прилаганият и най-изследван метод от многото възможности, които се предлагат днес. Той е сертифициран от Европейския съюз и от Американската агенция за храните и лекарствата. С него са проведени десетки клинични проучвания с оптимален резултат.

Доказано е, че този тест е напълно конвертируем - т.е. резултатите от изследване в София могат да се анализират безпроблемно в Прага, Берлин, Вашингтон и обратното.

От медицинска гледна точка HC-2 изследването има редица предимства. То посочва само онези пациенти, които имат наистина клинично значима хронична HPV инфекция. Именно това е и тестът, който се реимбурсира широко в европейската медицинска практика – защото е надежден, сигурен и относително евтин. Този тест се цитира в повечето научни статии, посветени на профилактиката на рака на маточната шийка. Не на последно място - той е напълно достъпен финансово и може да бъде направен на практика във всички големи градове в страната.

Другата сериозна стъпка за предпазването от рака на маточната шийка е ваксината. В България са достъпни ваксините на световните фирми, например церварикс. Те се прилагат при момичета и млади жени преди започване на половия живот или след започнал полов живот, но липса на инфекция с човешки папиломен вирус, установена чрез тест. Ваксината предпазва от хроничната инфекция с HPV, а това е гаранция срещу цервикалния карцином (рака на маточната шийка).

Коментари